150022
12:51 20.072023

Представники реформатських громад світу зустрілись у Великій Доброні

Життя 1445

Громада Закарпатської реформатської церкви 16 липня зібралася в храмі села Велика Добронь на Ужгородщині. На заході віряни з різних країн прославляли Всевишнього, спільно просили його допомоги. Представники реформатських церков світу висловили солідарність з угорськими реформатами України, запевнили у своїй підтримці та в спільній молитві намагалися підбадьорити їх, відзначаючи, що всі вони єдина громада.

Слово Боже проповідував єпископ Закарпатської реформатської церкви Шандор Зан Фабіан, наголошуючи, що Бог знає про нас усе, Він нас створив і ми належимо Йому. Ніщо не є прихованим від Нього, ні те, що було в минулому, ні те, що попереду.

Відтак декан Ужгородського церковного округу Закарпатської реформатської церкви Андраш Коложі привітав присутніх. Серед них: пасторка, голова Всесвітньої спільноти реформатських церков Найла Касаб, генеральний секретар синоду Сирійсько-ліванської реформатської громади Джозеф Ксаб, представниця Конференції європейських церков Катерина Пекріду, голова Сирійсько-вірменської протестантської громади Арутюн Селімян, представник Спільноти європейських протестантських церков Стефан Косороабат, пастор Німецької лютеранської церкви Мартін Дуцманн, президент, генеральний секретар Фундації Густава-Адольфа-Верка Семко Корозат, єпископ Польської реформатської церкви Ріта Фамос, президент Асоціації протестантських церков Швейцарії Альбрехт Філіппс, представники Протестантської церкви Північної Рейн-Вестфалії Вібке Янсент і Ліза-Марі Аппель з Німеччини, протестантських церков Ірландії та Шотландії Юель Марс та Аарон Стівенс, Реформатської церкви Північної Америки Джефф Буман, Реформатської церкви Угорщини Балаж Одор та Юлія Берец, голова наглядової ради та представник Угорської реформатської служби допомоги Карой Цібере, представники Трансильванської реформатської церкви Тібор Кіш та Словацької реформатської християнської церкви Аттіла Палчо. До заходу долучилися також Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаї, очільник Консульства Угорщини в Берегові Іштван Дєбнар, очільники та пастори Закарпатської реформатської церкви, голова Великодоброньської територіальної громади Ференц Надь.

Атмосферу дійства прикрасив виступ дитячого хору Варівської реформатської парафії. Відтак присутніх привітала ліванська пасторка, голова Всесвітньої спільноти реформатських церков Найла Касаб. Зокрема вона підкреслила, що привезла у Велику Добронь вітання близько ста мільйонів людей, які є братами по вірі закарпатських реформатів. «Ми зібралися тут, бо якщо одна частина тіла Христового відчуває біль, то все тіло страждає разом з ним. Ми прийшли підбадьорити одне одного і зміцнити віру в те, що не біль матиме останнє слово в житті церкви», – наголосила Найла Касаб. Відтак пасторка закликала до молитви за родини, які переживають лихоліття війни.

Голова Сирійсько-вірменської протестантської громади пастор Арутюн Селімян розповів про будні своєї пастви в Алеппо, страшну громадянську війну, яка триває вже 12 років, наслідки потужного землетрусу. Підбадьорюючи закарпатських вірян, пастор наголосив: «Не бійтеся! Бог реальний і має для нас план. Наш біль, наше горе не повинні вирішувати, що нам робити, не повинні давати нам поради. Не обставини мають вирішувати, а нам самим треба взяти у свої руки наше теперішнє і майбутнє, якщо довіримося Богові, який має для нас план. Тому ми залишилися в Алеппо, незважаючи на всі труднощі, будуючи там своє майбутнє».

Після співу хору Великодоброньської реформатської церкви захід завершився євангелізацією пастора-місіонера Яноша Северені.

«Реформатська громада Закарпаття зібралася сьогодні у Великій Доброні, щоб прославити Бога та покликати Його на допомогу. Це наша місія. З іншого боку, через нашу ситуацію ми відчуваємо велику потребу звернутися до Нього, – зазначив після дійства єпископ Закарпатської реформатської церкви Шандор Зан Фабіан. – Саме тому ми провели цю зустріч, до якої долучилися лідери протестантських церков, наші партнери. Вони співчувають нам, хочуть підбадьорити людей, які тут живуть, моляться за них. Віряни протестантських церков і надалі будуть підтримувати нашу країну, нашу громаду. Тому на заході була така велика кількість гостей», – додав єпископ Закарпатської реформатської церкви.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На словацькому пункті пропуску «Вишнє Нємецьке» вийшов з ладу сканер
20:23
12 писанок до Великодня встановили на площі Шандора Петефі в Ужгороді
18:31
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин організувала Тиждень матерів
16:13
65 000 гривень зібрали учні Ужгородського ліцею «Лідер» під час благодійного ярмарку
15:50
В Ужгороді затримали раніше судимих зловмисників, які обікрали підсобне приміщення новобудови
15:25
Представниця закарпатських угорців на виборах до Європарламенту – Вікторія Ференц
14:57
10 років представляла інтереси закарпатських угорців
14:29
Поліція Виноградова розслідує кримінальне провадження за фактом конфлікту з працівниками ТЦК та СП
13:38
На Закарпатті пенсіонер планував доправити в Румунію двох «водолазів»
10:05
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
Всі новини