150011
16:40 19.072023

В Ужгороді презентували пересувну виставку «Комунізм = Рашизм»

Життя 1384

В обласному центрі Закарпаття виставку представила Світалана Старовойт, завідувачка відділу галузевого держархіву українського інституту Національної пам’яті.

Виставку офіційно відкрили і керівники обласної та міської влади разом із чеськими партнерами. Вона демонструє історичні паралелі на прикладі історій 13 українців, які стали жертвами російського імперіалізму у ХХ та ХХІ століттях.

На 8 стендах фотодокументальної виставки описані історії українців, які стали джертвами кривавих методів обох режимів.

«Сьогодні, як і у ХХ столітті, так і тепер, уже в ХХІ столітті, іде війна на суцільне знищення українців. Путін веде себе так, як Гітлер. Це прямий напад на демократію, примусове вивезення дітей, знищення цивільних. Але всі хто починає війни, програє. Шкода, що це відбувається зараз у цивілізованому світі…», — коментує побачене голова облради Володимир Чубірко.

Вражає історія Олександра Кононова, якого вбили рашисти у селі Борівському під Сєвєродонецьком стало відомо 13 березня 2022 року.

Після повномасштабного вторгнення росії чоловіка розстріляли у власному будинку, в інвалідному візку. Олександр Кононов – інвалід першої групи, втратив праву руку і ліву ногу на виробництві. Перед убивством його тримали в ізоляторі у Луганську. Потім «на підвалі» облдержадміністрації та у будівлі нової «комендатури»…

Автори виставки — Ігор Кулик, Дарина Рогачук, Архів національної пам’яті спільно з Музеєм Революції Гідності.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах