149834
14:14 14.072023

Екуменічна служба допомоги Угорщини вже працює над відбудовою України

Життя 1882

Російсько-украинка війна триває понад 500 днів. Екуменічна служба допомоги Угорщини невпинно допомагає потребуючим: організація доставила в Україну, зокрема на Закарпаття, щонайменше 1600 тонн гуманітарної допомоги. Загальний бюджет благодійної програми перевищує 17 мільйонів доларів.

Благодійна організація з церковним бекграундом має міжнародного партнера в Женеві, що об’єднує європейські та заокеанські гуманітарні організації. Оскільки Екуменічна служба допомоги Угорщини вже мала офіс у Берегові та готувалася відкрити центр у Києві, до її роботи долучилися кілька закордонних благодійних організацій. Вони не хотіли розпочинати самостійну кампанію з гуманітарної допомоги, а радше фінансово підтримали угорську Екуменічну службу допомоги.

Штаб-квартиру організації в Будапешті тоді на довгі тижні «окупували» фіни, шведи, данці, англійці. Їм не дозволяли їздити в Україну, це було заборонено. Першим кроком стала організація масштабної кампанії гуманітарної допомоги. Другим – відкриття офісу у Львові.

«Ми мали чітко вказати, що хочемо працювати не лише в межах Закарпаття, а всієї України. Велика кількість внутрішніх переселенців оселилася на Львівщині, не їхала далі до Польщі», – каже директор Екуменічної служби допомоги Угорщини Ласло Легел. За його словами, багато хто виїхав у напрямку Угорщини, тож організація долучилася до забезпечення цих людей.

На Закарпатті організація прийняла важливе рішення надавати не адресну допомогу, а зафіксувати установи, куди прибули переселенці. Команда з чотирьох осіб відвідала школи, дитсадки, будинки культури, визначала, що потрібно, відтак туди направляли необхідне. Згодом організація відкрила офіс і в Києві.

Із початку війни минуло понад 500 днів, тож, де це можливо, вже максимально зосереджуються на відбудові. Ласло Легел наводить кілька прикладів. Зокрема в Київській області за допомоги уряду Угорщини вдалося відремонтувати декілька об’єктів, які постраждали під час війни.

У Бучанській громаді зводиться офісне приміщення, у якому буде працювати ЦНАП, амбулаторія та поштове відділення.

У Бородянці збудували районний дитячий садок, у Загальцях Бородянської громади розпочали ремонт школи, яку відвідуватиме 500-600 дітей.

На Закарпатті у Виноградові відремонтували гуртожиток, щоби забезпечити відповідним житлом переселенців, які бажають працювати в районі, де може мешкати понад сто людей. За оцінкою керівника Екуменічної служби допомоги, багато хто з вимушених переселенців, які жили на Закарпатті, повернулися додому чи виїхали за кордон.

«На мій погляд, на Закарпатті страшне навантаження, яке було в перші дні, припинилося, тепер ситуація набагато прозоріша. Раніше, пройшовши центром Берегова, помічав, що всюди багато людей, місто було переповнене переселенцями. Зараз ситуація змінилася. Але війна все ще триває», – каже Ласло Легел.

 (infostart.hu)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Понад 15 тис. водіїв від початку року порушили швидкісний режим на Закарпатті
08:50
Пам’ятні дошки загиблим захисникам Володимиру Блазі та Андрію Маричу відкрили в Холмківській ТГ
08:31
На Закарпатті триває підготовка населення до національного спротиву
17:01
Відкриту музично-теоретичну олімпіаду ім. Надії Затіної вдруге провели в Ужгороді
16:34
Завдяки латвійській підтримці поранені українські бійці проходять реабілітацію
16:18
В Ужгороді відзначили Всесвітній день Червоного Хреста та Червоного Півмісяця
16:03
На Закарпатті гості посварилися з нареченим і пішли коліями до Словаччини
15:48
Вихованці угорськомовних навчальних закладів Мукачева підготували концерт до Дня матері
15:34
Ужгородські «Карпати» закріпилися на другій позиції 
15:22
На території Углянської сільської ради ліквідовано стихійне сміттєзвалище
15:07
Всі новини