149365
16:38 3.072023

Селище Батьово отримало гуманітарну допомогу від Угорщини

Життя 1540

За координації Генерального консульства Угорщини в Ужгороді на Закарпаття прибув дороговартісний гуманітарний вантаж. Така підтримка стала результатом співпраці кількох торгово-промислових палат.

Цього разу збір започаткували на прохання селища Батьово Берегівського району, щоб допомогти місцевій владі в забезпеченні внутрішніх переселенців. Благодійну акцію ініціювали спільно Угорсько-українська торгово-промислова палата (ТПП) і Торгово-промислова палата області Пешт та міста Ерд. Ціла вантажівка з гуманітарною допомогою містила продукти харчування та предмети побуту, а також меблі й телевізори.

Передача вантажу відбулася в неділю на території заводу «Єврокар» за участю очільника ТПП області Пешт та міста Ерд Золтана Верецкеї, президента Угорсько-української ТПП Шандора Ґелба, Генерального консула Угорщини в Ужгороді Йожефа Бачкаї, депутата Закарпатської обласної ради Міклоша Товта, голови Берегівської районної військової адміністрації Віталія Матія, голови Батівської селищної громади Дмитра Тараненка, начальниці відділу освіти, культури, молоді та спорту Батівської селищної громади Вікторії Шейри.

– Наша співпраця розпочалася ще до війни. Якщо тут живуть наші друзі та знайомі, то під час воєнних дій ми маємо їм допомагати. Так, після трагічного 24 лютого 2022 року ми вже двічі доставляли на Закарпаття продукти тривалого зберігання. Після прориву дамби Каховської ГЕС, коли з’явилася інформація про те, що на Закарпаття знову можуть приїхати внутрішні переселенці, ми розпочали збір коштів, щоб допомогти Батівській громаді в їхній підтримці, а також місцевих малозабезпечених.

Зокрема один із власників пансіонату запропонував ліжка, матраци та постільну білизну в ідеальному стані зі свого помешкання, де триває реконструкція. Крім того, додали й телевізори, без яких торгово-промислова палата може обійтися.

– На прохання Міклоша Товта та Дмитра Тараненка ми привезли стільки продуктів тривалого зберігання, скільки вмістила ця вантажівка. Вартість близько 7 тонн вантажу, значну частину якого становлять продукти харчування тривалого зберігання, засоби гігієни та мийні засоби, становить 3–3,5 мільйона форинтів. Важко визначити ціну ліжок, матраців, постільної білизни та телевізорів, оскільки вони вже не нові, – повідомив Золтан Верецкеї.

Президент Угорсько-української торгово-промислової палати Шандор Ґелб розповів, що з Батівською селищною громадою та її очільником вони підтримують робочі стосунки вже протягом кількох років.

– Тепер до нас звернулися зі списком необхідного. Ми зібрали вантаж відповідно до потреб Батівської селищної громади. Після цього прибуде ще допомога. Разом із Золтаном Верецкеї ми працюємо над тим, щоб до осені доставити ще один вантаж. До його збору, сподіваємося, долучиться більше торгово-промислових палат, – підкреслив Шандор Ґелб. За його словами, у планах через кілька днів відправити в місто Нікополь, розташоване на березі Дніпра, на південному сході України, вантаж із питною водою. Крім того, Берегівська центральна районна лікарня ім. Бертолона Ліннера найближчим часом отримає автомобіль швидкої допомоги.

– У Батьові проживають 150 внутрішніх переселенців, частина з них і надалі мешкає в комунальних закладах, решта – у приватному секторі. Для ВПО, котрі близько півтора року живуть в освітніх і соціальних закладах, за підтримки Закарпатської й Луганської обласних адміністрацій та Товариства Червоного Хреста в селищній громаді будують постійне житло. У нових помешкання стане в нагоді привезена техніка. Продукти харчування тривалого зберігання, окрім переселенців, отримають також близько 300 місцевих малозабезпечених родин, – зазначив голова Дмитро Тараненко.

Подякувавши за черговий вантаж гуманітарної допомоги з Угорщини, очільник Берегівської РВА Віталій Матій повідомив, що, згідно з офіційними даними, за останній період район прийняв понад 20 тисяч переселенців, деякі них проживали в краї кілька днів чи місяців, а потім поверталися додому або виїжджали за кордон.

– Нині їх стало менше, але житлові умови багатьох неналежні. Крім того, можна очікувати на прибуття нових переселенців, забезпечення яких лягає на плечі місцевого самоврядування, – зазначив посадовець.

Вікторія Рего/Rehó Viktória/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах