148553
13:43 14.062023

Директорці БФ «ҐЕНІУС» вручили престижну премію в Будапешті

Життя 4956

Премію імені Чаби Леврінца (Lőrincz Csaba Díj) цього року отримала доцентка кафедри історії та суспільних наук Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, директор благодійного фонду «ҐЕНІУС» Наталія Вараді. Престижну нагороду закарпатці вручили голова парламентського комітету з питань закордонних справ Угорщини Жолт Неймет та очільниця Фонду «За меншини – Pro Minoritate» Марія Тарнок. Нагородження відбулося в стінах Літературного музею ім. Петефі в Будапешті.

Нагородою імені Чаби Леврінца, заснованою Фондом «За меншини – Pro Minoritate» у 2009 році,  щороку нагороджуються вчені, експерти, письменники і журналісти за професійну діяльність у сфері національної та зовнішньої політики.  

Директор Літературного музею ім. Петефі Сілард Деметр на відкритті церемонії зазначив, що в угорців кордони країни та нації не збігаються. За його словами, у 2023 році, через тридцять три роки після зміни режиму, в публічному дискурсі, до прикладу, угорців Трансільванії, все ще називаємо «румунами». «Для частини нашої нації столітні кордони затверділи в ментальних кордонах, які не дозволяють їм побачити тисячолітній горизонт очима святого Іштвана», – пояснив він.

«У складні часи угорська нація незліченну кількість разів доводила свою волю до життя та виживання», – наголосила міністр юстиції Юдіта Варга. Під час виступу вона зазначила: коли Бог створював Угорщину, він не скупився давати блага, але й випробувань для угорців також.

«Прекрасна природа, обійми Карпат, багатоводні річки та родюча земля – це благо. Як і талант і працелюбність угорського народу», – підкреслила міністр. «Це варто історичного олімпійського золота, що Угорщина змогла залишитися суверенною, незалежною нацією протягом багатьох років», – додала Юдіта Варга.

За її словами, в останні роки викликів теж не бракувало. Юдіта Варга нагадала, що з 2010 року уряду доводилося мати справу з кількома великими кризами, які фундаментально вплинули на світову політику та світову економіку. Такою була міграційна криза та епідемія коронавірусу, а зараз – російсько-українська війна.

Ми живемо в епоху криз, а кризи завжди дотичні до трансформації існуючого світового порядку, – заявила Юдіта Варга, зазначивши, що на меншини зміни завжди більше впливають. 

Міністр також зазначила, що ситуація угорців є особливою, адже після Тріанонського мирного договору вони були розпорошені в семи країнах. За її словами, влада і надалі буде ставитися до закордонних угорських громад із турботою.

Голова парламентського комітету з питань закордонних справ Угорщини Жолт Неймет під час виступу наголосив, що Чаба Леврінц «своїми знаннями, мисленням, відданістю та креативністю протягом двадцяти років формував нашу спільну справу, справу угорської національної єдності».

Політик говорив і про драматичний вплив російської агресії на захист нацменшин. За його словами, Угорщина засуджує російську військову агресію та всіляко допомагає постраждалій стороні. Проте українсько-угорські відносини перебувають «на історичному мінімумі», констатував він. Усьому народу, особливо, закарпатським угорцям, дуже потрібно «відкрити нову сторінку в наших двосторонніх відносинах».

Депутат Європарламенту Андрея Бочкор привітала з нагородою Наталію Вараді. «Це визнання є також нагородою для закарпатської угорської громади, адже вони змогли представити на нагороду ще одного вченого». До цього таку ж нагороду отримали Іштван Черничко та Ільдико Орос. За її словами, Наталія Вараді – історик та науковець, яка була поруч із нею під час заснування Закарпатського угорського університету та під час боротьби за збереження та акредитацію закладу. «Ім’я Наталії щільно переплелося і з підтримкою молодих закарпатських талантів, обдарованої молоді. Це надзвичайно важливо, тому що молоді люди забезпечують майбутнє закарпатських угорців», – підкреслила депутат Європарламенту.

Нагороду закарпатці вручили голова парламентського комітету з питань закордонних справ Угорщини Жолт Неймет та очільниця Фонду «За меншини – Pro Minoritate» Марія Тарнок. «Цьогоріч ми вручаємо Премію імені Чаби Леврінца вже вп’ятнадцяте. Для нас було важдиво вручити нагороду саме Наталії Вараді». Було безперечним, що премію отримає представник закарпатської громади. «У нинішній ситуації Наталія Вараді є символом витримки. Її щирість та  відданість є меседжем всьому Карпатському басейну, що на Закарпатті буде угорське майбутнє», – наголосив Жолт Неймет.

За словами голови Товариства угорської культури Закарпаття Василя Брензовича, нагорода дуже важлива, адже Наталія Вараді – молодий науковець, викладач інституту, колишня студентка вишу, яка розпочала трудову діяльність в інституті й вона досягла значних успіхів.

«Ця нагорода свідчить про те, що останні 30 років не пройшли даремно: нам вдалося виховати молоде покоління вчених», — зазначив голова організації. Наталія досягла значних результатів не лише у сфері викладання та науці, а заслужила цю нагороду за свою надзвичайну організаторську діяльність: підтримку талантів, керівництво благодійним фондом «ҐЕНІУС», мовним центром та освітою дорослих.

Наталія Вараді, у свою чергу, подякувала за нагороду трьома словами: повага, подяка і вдячність. «Я відчуваю велике благословення від Бога мати можливість працювати з колегами, співробітниками, друзями, керівниками і талановитою молоддю, які допомогли мені досягти результатів, пов’язаних із цією нагородою», – зазначила Наталія Вараді. Вона також подякувала Всевишньому за можливість працювати у високоінтелектуальному та сприятливому середовищі в Берегівському інституті, завдяки якому вона досягла таких результатів. ««Для мене ця нагорода означає служіння закарпатським угорцям. Обіцяю, що буду намагатися підтримувати наші таланти і надалі», – зазначила Наьалія Вараді. Залишатися на Закарпатті угорцем – це, передусім, моральний обов’язок і сповідання віри. «Я вірю, що закарпатські угорці живуть, хочуть жити, і що їхнє майбутнє і надія – це плекання молодих талантів», – підсумувала Наталія Вараді.

Атмосферу церемонії нагородження підкреслив виступ закарпатського народного ансамблю «Салонна-бенд».

MTI/Simon Dávid

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Дві закарпатські команди йдуть нога в ногу в аматорському чемпіонаті України
14:33
«Інклюзивні футбольні секції» розпочали роботу в Ужгороді
14:21
В Ужгороді відбулося позачергове засідання сесії міськради
13:58
На Мукачівщині прокуратура виявила сміттєзвалище, що функціонує з порушеннями, та звернулася з позовом до суду
13:41
На Іршавщині розіграли Кубок району з футболу серед ветеранських команд
13:20
Житель Іршавщини за кілька днів викрав товару з магазину на майже 10 тисяч гривень
13:05
У Міноборони розповіли, коли запрацює Е-кабінет військовозобов’язаного
12:55
На війні загинув закарпатець Михайло Світлик
12:25
Скоро літо. Як худнуть закарпатки і скільки це коштує
12:02
Мукачівські школярі стали переможцями районних змагань «Пліч-о-пліч» з волейболу, футзалу, спортивного орієнтування та баскетболу
11:40
Всі новини