148506
12:13 13.062023

У селищі Королево відновили угорськомовне навчання

Життя 2010

Речниця уряду Угорщини Олександра Сенткіраї у селищі Королево взяла участь у відкритті дитячого садочку, відремонтованого за підтримки уряду Угорщини. Це дев’ятий заклад-філія гімназії ім. Каталін Франгепан. Через понад сто років діти селища знову матимуть можливість отримувати освіту угорською мовою. Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство розпочало ремонт у придбаній колишній парафіяльній будівлі реформатської церкви в 2021 році, а тепер вона стане домівкою для дошкільнят.

На урочистому відкритті голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства Ільдико Орос зазначила: «Каталін Франгепан була видатною особистістю в Королеві. Під час свого перебування в селищі вона хотіла, щоби її дитина навчалася рідною мовою, тож із цією метою найняла Бенедека Ком’яті, котрому також доручила перекласти листи апостола Пала на угорську мову. Протягом останніх ста років у Королеві не було закладу освіти, тож тепер ми заповнюємо величезну прогалину. Цей дитячий садок важливий для нас і тому, що таким чином ми підтримаємо місцеву угорську діаспору, і за можливості плануємо відкрити тут і початкову школу. Кожна влада, яка приходила протягом сотні років, не була зацікавлена ​​в збереженні й допомозі цій культурі, виросли покоління, які не вчилися в угорських школах. Тому дуже важливо, щоб ті, кому це потрібно, навчилися читати й писати», – наголосила Ільдико Орос.

Олександра Сенткіраї під час виступу підкреслила: «Угорський уряд відданий підтримці угорських сімей, і це стосується й закордонних громад. Без угорських дітей немає угорського майбутнього. Наявність таких закладів, як цей дитячий садок, є запорукою того, що діти можуть залишатися угорцями, зберігатиметься угорська культура, угорськомовне середовище. Для нас це й надалі буде стратегічним питанням. Відкриття таких закладів особливо важливі у воєнний час, вони мають і символічне значення. Сподіваємося, що закарпатські угорці ще більше відчують, що можуть покластися на Угорщину. Звісно, ​​уряд Угорщини зацікавлений у якнайшвидшому припиненні вогню та мирі, оскільки це єдиний спосіб повернути і на Закарпатті яскраве життя та розвиток, які були до війни».

Заступник голови Королівської територіальної громади Тарас Задорожний висловив вдячність угорському уряду та всім, хто долучився до відкриття сучасного дитячого садочку в селищі.

Дошкільний навчальний заклад у Королеві відкрили за підтримки уряду Угорщини на суму близько 25 мільйонів форинтів. Будівлю повністю відремонтували. Згідно з планами, навчання розпочнеться з різновікової групи із 15 осіб. Рік тому в селищі відкрили і філію Дитячої школи мистецтв та творчості угорського народу «Туліпан Танода», вихованці якої своїм виступом прикрасили атмосферу урочистого заходу. Пастор реформатської церкви Бейла Пелешкеї попросив Божого благословення на працівників та вихованців закладу.

Після відкриття дитячого садочку Олександра Сенткіраї відвідала Берегово, де у стінах Центру культури ім. Перені передала ігрові куточки закарпатським дітям, котрі досягли значних результатів в онлайн-грі «Наше місто». Переможці цьогорічної вікторини традиційно виграли цінні призи, зокрема, книги, для своїх навчальних закладів. Після цього речниця відвідала офіс представництва Угорської екуменічної служби допомоги в Україні, склад Берегівської районної організації Мальтійської служби допомоги.

ev/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах