146568
10:11 5.052023

Скільки коштують на Закарпатті свіжі весняні вітаміни

Життя 4455

Закарпатці – люди неймовірно працьовиті. Якщо одні ще пораються на присадибних ділянках і висаджують картоплю та іншу городину, то інші – вже давно збирають урожай. Найбільш спритні в цьому питанні на Виноградівщині та Іршавщині. Там у селах є цілі тепличні райони, де цьогорічну капусту, редиску та цибулю почали збирати ще на початку квітня, навіть у березні. Наразі тамтешні господині продають уже й свіжу полуницю і багато іншої продукції, вирощеної своїми руками.

Тож скільки наразі на Закарпатті коштують свіжі весняні вітаміни? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Полуничний рай

Шукати овочі та ягоди ми відправляємося на овочевий ринок Хуста. Саме там найбільше гуртовиків, які скуповують цьогорічний урожай прямо на місцях у фермерів-виробників. Є також продавчині безпосередньо з Виноградівського та Іршавського районів, які торгують на передринковій площі. Це логічно – бо логістика цьому тільки сприяє, дається взнаки передусім те, що везти товар не так далеко, як скажімо, до Ужгорода, тобто на транспортних витратах можна трохи заощадити, а ціни у обласному центрі та невеликому містечку практично все одно майже ідентичні. Крім того, у Хусті – також декілька ринків, у тому числі є великий продуктовий «базар», який знаходиться в легкодоступному місці – практично в центральній частині міста, де завжди людно, гамірно… тож збути овочі вдається швидко. Більшість продавців роз’їжджаються додому вже на обід, під вечір біля ринку порожньо… А протягом дня охочих придбати свіжі вітаміни завжди знаходиться достатньо.

Що ж… починаємо вивчати ціни, звісно ж, із найсмачнішого – із полуниці, яку реалізовують чи не на кожному кроці.

Дехто досі продає привозні ягоди із Польщі, як і взимку. Коштують вони в межах 100 гривень за кілограм. Але й вже й місцева закарпатська ароматна полуниця, яка трохи менша за розмірами, не така червона, але більш натуральна.

У однієї з продавчинь вона розкладена у спеціальні лотки – по 200, 300 грамів, пів кілограма. Але може, якщо потрібно, наважити і більше. Дрібненьку полуницю вона продає по 65 гривень, більшу – по 80. Знайомимося. Ольга Міллер із Виноградівщини, каже, що продає ягоди вже другий тиждень.

«У мене росте декілька сортів ягід. Це – ранні. За кілька тижнів уже будуть і більш пізні. Перші вродили ще перед Великоднем. Та тоді онуки їли їх самі, не продавала нічого. Зараз купують ягоди переважно матусі діткам. Беруть не більше кілограма. Я вирощую королеву ягід уже більше 30 років. У селі є більше 10 фермерів, які займаються полуницею. Пишаюся тим, що не використовую ніяких гербіцидів та пестицидів – тільки натуральні добрива. Тому маю постійних клієнтів, які роками беруть продукцію саме від мене. Серйозний полуничний сезон почнеться за 2-3 тижні. Весна у нас у цьому році, на жаль, досить холодна, тому ягоди дозрівають довше. Полуниці потрібне сонце і тепло, це – особлива ягода», – розповідає «Карпатському об’єктиву» жінка.

За її словами, найбільш солодкою ягодою, яка дає хороший врожай у наших умовах, є «санта».

«Цей вид полуниці є дуже популярним у Європі. Там про ці ягоди знають усі, навіть не спеціалісти. Перші кущі донька привезла з Угорщини. У нас кліматичні умови схожі, тож вони добре прижилися. Я дуже люблю ці ягоди за їхню ефективність та вишуканий смак. Крім того, усі люди просять саме солодку полуницю, але не всі сорти саме такі. Проте ця – ніби медова! Особливо, коли дозріванню сприяє сонячна погода. Маю й італійську «румбу», вона теж непогана, дуже рясна. На одному кущику є й до 10 і більше ягід. Можна навіть пів кілограма зібрати. Головне – правильно за ягодами доглядати, не шкодувати на це часу та сил. Рослини за турботу віддячують хорошою врожайністю!», – додає пані Ольга.

На думку закарпатки, у розпал сезону полуниця коштуватиме 35-40 гривень. Враховуючи подорожчання всього впродовж останнього часу, дешевше навряд чи вдасться купити смачні багаті на вітаміни ягоди.

Вимикання електроенергії вплинуло на ціну, кажуть продавці

Крім полуниці, на ринку багато й іншої свіжої продукції.

Найбільше купують цибулю, редиску та капусту. Коштує цибуля по 10-12 гривень за пучок, редиска -15-20, але якщо поторгуватися, то можна придбати й по 10-12 гривень, капуста – по 30-45 гривень за кілограм.

Але найбільше хочеться свіжих помідорів, бо привозні за зиму-початок весни добряче набридли.

Катерина Вовчок із Іршавщини каже, що вирощує продукцію у теплицях. Має вже й огірки.

«Вартість овочів досить висока, адже світло дороге. Крім того, на роботі позначилося й вимикання електроенергії… Ми з чоловіком, аби застрахуватися, купили генератори. А для того, щоб вони працювали, треба подбати ще й про бензин. Одним словом, витрати чималі. До того ж рослини потрібно поливати, підживлювати, удобрювати, обробляти від шкідників та різних захворювань. Укупі всі ці чинники і формують ціну. Але все одно вона не є захмарною, як на мене. Помідори, наприклад, продаю по 65 гривень. Огірки – трохи дорожче – по 90. Але це вже вартість впала. Раніше були по 120 гривень», – запевняє жінка.

Вивчаємо вартість іншої зеленини. Пучок кропу можна купити за 15 гривень. Молоді кабачки 40-45 гривень.

Є на ринку навіть свіжа картопля. На жаль, досить дорога, бо якщо стару можна придбати по 5-8 гривень за кілограм, то ціна нової трохи захмарна.

«У мене картопля привозна, але є й місцева. Ціна – практично однакова, – запевняє Наталія Симулик, молода продавчиня з Хуста. – Дрібненьку даю по 50 гривень за кілограм, велику – по 60. Хто хоче поласувати смачненьким – купує. Кого ж не влаштовує ціна, нехай зачекає, незабаром продукція буде дешевшати. Крім того, у багатьох краян, які посадили картоплю ще до Великодня, вона вже почала цвісти, тож до урожаю – не так уже й далеко».

Звісно, поласувати свіжими вітамінами хочеться всім, тим більше, що після зими та довгої холодної весни їх у всіх не вистачає. Утім по кишені такі покупки не кожному, бо пенсіонер із 2-3 тисяч гривень державних виплат «розщедритися» на цьогорічний урожай поки що не може… бо ціни справді досить високі.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті розпочався сезон шашликів. У скільки обходиться відпочинок на природі
17:32
Міноборони запустило е-чергу в ТЦК
16:55
В Ужгороді оштрафували 818 водіїв за порушення правил паркування
16:43
На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об'єктів медичної інфраструктури
15:59
У Закарпатському угорському інституті організували науково-дискусійний захід
14:40
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
В Ужгороді змагалися дзюдоїсти в залік VІ Літньої гімназіади України
12:01
Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам'яного віку перебуватиме під охороною
11:18
«Вишиваємо перемогу»: в обласній бібліотеці розпочали вишивати мапу України
10:06
Новий дім для Луганського обласного будинку дитини облаштували на Мукачівщині
09:45
Всі новини