146429
12:32 2.052023

Керівники комунальних медичних установ Закарпатської облради налагоджують партнерство з польськими колегами

Життя 3049

Для пошуку партнерів серед галузевих закладів охорони здоров’я та ознайомлення з досвідом польських колег місто Білосток Підляського воєводства Польщі відвідала делегація керівників медичних закладів краю.

Цьому візиту передувала робоча зустріч у лютому 2023 року делегації Закарпатської обласної ради на чолі з Володимиром Чубірком з Головою Сеймику Підляського воєводства Богуславом Дебскі, Віце-Маршалком Себастьяном Лукашевічем та керівниками департаментів регіональної політики Уряду маршалека. Сьогодні під час зустрічі з керівництвом облради, директори вказаних закладів поділилися враженнями від поїздки та розповіли про її результати.

У складі делегації цього разу перебували: директор КНП «Закарпатський обласний клінічний центр кардіології та кардіохірургії» облради Роман Соскида, директор КНП «Закарпатський протипухлинний центр» облради Андрій Русин, директорка КНП «Обласний госпіталь ветеранів війни» облради Вікторія Фущич, Директор КНП «Закарпатський обласний медичний центр психічного здоров’я та медицини залежностей» Закарпатської облради Василь Кручаниця, директор КНП «Тячівська районна лікарня» Тячівської міської ради Федір Яринич та Михайло Радь, заступник директора з організаційно- методичної роботи КНП «Обласна дитяча лікарня» облради.

У Білостоку делегацію зустрів член Уряду Підляського воєводства Марек Маліновський. У свою чергу доктор Домінік Маслах, директор департаменту охорони здоров’я Варшавського медичного університету, розповів українським колегам про стан здоров’я населення та доступність медичних послуг для жителів Підляського воєводства.

Відтак Дорота Ельжбета Казберук, MD, PhD, заступник директора з лікування Білостоцького онкологічного центру Марії Склодовської-Кюрі в Білостоці розповіла колегам з України про модель комплексної онкологічної допомоги (відділення раку молочної залози, відділення меланоми шкіри, колоректального раку) Cancer Unity. А Божена Лапінська, директор Спеціалізованого психіатричного незалежного центру громадської охорони здоров’я в Сувалках ознайомила закарпатських медиків із системою психіатричної допомоги в Польщі.

Члени делегації розповідають, що приємно вражені побаченим у медичних закладах Білостока, які вдалося відвідати. Зокрема — Воєводський шпиталь iмені Я. Снядецького, екскурсію яким провів директор Цезарі Іренеуш Новосельскі. Заклад знаходиться у старовинній будівлі і спеціалізується на кардіології й загальній та неврологічній реабілітації.

Надсучасне обладнання у потрібній кількості та повна автоматизація приміщень упала в око представникам делегації у Білостоцькому онкологічному центр імені Марії Склодовської-К’юрі та Центрі психіатрії Університетської клінічної лікарні, відділенні невідкладної допомоги Університетської клінічної лікарні та Університетській дитячій клінічній лікарні ім. Л. Заменгоф.

За словами закарпатських медиків Підляське воєводство — чи не найпрогресивніше у Польщі у плані розвитку і потенціалу галузі охорони здоров’я. Зокрема, Роман Соскида повідомив, що лікарні фінансуються з 4-х джерел: держава, страхові внески, кошти воєводства та грантові кошти. У пошуку останнього джерела фінаснування Білосток досяг високих результатів і бере участь у численних проєктах ЄС у галузі охорони здоров’я. Як результат, у адмінцентрі Підляського воєводства протягом останніх 3-5 років збудовано ряд сучасних медичних закладів.

Результатом візиту делегації закарпатських медиків стало налагодження партнерських стосунків зі вказаними закладами охорони здоров’я та підготовка до підписання відповідних угод про партнерство з прицілом на участь у спільних проєктах Програми Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах