145925
20:19 22.042023

Заява загальних зборів ТУКЗ-КМКС

Життя 46317

Товариство угорської культури Закарпаття (КМКС) засуджує агресію росії проти України, підтримує нашу державу в її боротьбі за територіальну цілісність і суверенітет. Організація бере активну участь у прийомі та забезпеченні вимушених переселенців. ГО «ТУКЗ-КМКС» об’єднала зусилля з іншими громадськими організаціями та територіальними громадами задля збереження в області стабільності, миру, громадського порядку та безпеки, сприяння економічному розвитку краю. У міру своїх можливостей допомагає забезпеченню функціонування систем освіти, охорони здоров’я та соціального захисту, а також територіальних громад в умовах воєнного часу.

ТУКЗ-КМКС підтримує євроінтеграційні зусилля України. Організація вважає важливим, щоб разом із гармонізацією євроінтеграційних законів були забезпечені права національних меншин та повернення на практиці гарантованих Конституцією прав закарпатським угорцям.

Товариство вважає тривожним той факт, що, незважаючи на війну, і надалі діють обмеження прав щодо використання мови, зокрема у сфері освіти, адже це може перешкодити інтеграції України до Європейського Союзу.

Стосовно правових обмежень новоприйнятих законів про нацменшини ТУКЗ-КМКС спільно із закарпатськими угорськими професійними організаціями та організаціями із захисту інтересів підготувало експертний висновок і спрямувало його до компетентних європейських органів.

Закарпатська угорська громада прагне зберегтися на батьківщині, незважаючи на воєнні умови. У всіх наших закладах освіти триває навчання, наші установи, організації та церковні громади, попри складні умови, продовжують функціонувати і роблять усе можливе для збереження закарпатської угорської громади.

Висловлюємо вдячність Угорщині, а також угорцям Карпатського басейну і всього світу за підтримку та солідарність.

Хай будуть мир, свобода та злагода!

м. Берегово,

22 квітня 2023 року

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах