145840
11:33 20.042023

У Перечині нагородили учасників дитячого конкурсу «Великодня писанка»

Життя 3636

19 квітня у Перечині нагородили учасників дитячого онлайн-конкурсу «Великодня писанка». Це було свято з подарунками для дітей.

Участь у конкурсі взяли 87 дітей з трьох територіальних громад: Перечинської, Дубриницько-Малоберезнянської, Тур’є-Реметівської, а також внутрішньо переміщені особи та жителі Ужгорода. Наймолодшій учасниці – три роки, найстаршій – 13.

Церемонія вручення відбулася у залі комплексу відпочинку дітей та дорослих «Sakura». Всі учасники отримали чудові подарунки – іграшки від благодійного фонду «Опіка», який проводив конкурс, та кіндер-сюрпризи від «Сакури». Місцеві юні артисти Олеся Андрушек та Агнеса Годована додали святкового настрою, виконавши музичні композиції. Всі присутні приєдналися до виконання патріотичної пісні, яка стала символом боротьби та нескореності українців, – «Ой у лузі червона калина».

У залі була оформлена виставка творчих робіт конкурсантів. Присутні мали нагоду переконатися, що сучасні діти – творчі, креативні, знають про великодні традиції, які зберегли їхні батьки, бабусі, що один з головних атрибутів пасхального кошика – яйце. Тут були писанки, виконані у різних техніках: крашанки, мальованки, зроблені з різних матеріалів, а також великодні композиції, аплікації. Від рукодільних робіт годі було відвести очі – краса, майстерність, неповторність, оригінальність.

Кореспондентка «Карпатського об’єктива» поспілкувалася з головою БФ «Опіка» Іриною Судаковою.

– Ірино Іванівно, розкажіть, будь ласка, про ідею та мету конкурсу. У чому була особливість цьогорічного творчого заходу?

– Цей конкурс став уже традиційним. Його проводимо двічі на рік протягом декількох років – у рамках акції перед Різдвом та Христовим Воскресінням.Конкурс «Великодня писанка» проводимо у рамках великого проекту «Радісна Пасха для всіх». Проект включає в себе декілька акцій. Перша – це організація та роздача продуктових наборів для сімей ВПО, військовослужбовців та малозабезпечених сімей для наших громад. Цього року вручили 420 пакетів. Друга – організований святковий стіл у комунальних закладах Перечина. Третя – дитячий конкурс «Великодня писанка». Четверта – презентація страв «Моя родзинка на святковому столі». Цього року особливим є те, що в акції взяло участь багато жінок-переселенок. Вони продемонстрували нам свої страви, які готують на Сході України для великоднього столу. Було дуже цікаво дізнатися про їхні кулінарні родзинки. Всі учасниці отримали практичні подарунки для кухні. П’ята – адресна посилка 17 воїнам ЗСУ, саме тим, які не мають рідних, випускникам школи-інтернату. Ми її ще не завершили, бо зараз наші захисники отримали чимало пасхальних продуктів та страв від волонтерів, рідних. Надішлемо за два тижні, вже усе готове.

Місяць тому оголосили дитячий конкурс «Великодня писанка». Діти подавали свої роботи і ми їх публікували на сторінці «Опіки» у соціальній мережі «Фейсбук». Підписники ставили «лайки», коментували. Всі дитячі роботи заслуговують уваги. Радує, що до творчого процесу долучилися і батьки, які допомагали своїм синам і донькам. Роботи класифікували по номінаціях: «Юний патріот», «Веселі кольори», «Креатив», «Збереження традицій», «Великодні композиції».

Поставили таку мету: щоб у ньому взяли участь діти місцевих жителів та діти ВПО, щоб діти мали можливість проявити свої творчі здібності і щоб ми об’єднали наших дітей і ВПО. Це сприяє зближенню культур, пізнання звичаїв і традицій регіонів.

Всі акції проекту відбулися завдяки фінансовій підтримці наших друзів з Америки – Максима та Шейли Слемп (Максим – випускник Перечинської школи-інтернату. – прим.автора), благодійного фонду Тімея, «Фонду Фреда в Україні». А цей конкурс профінансований БФ «Благодійна допомога Східній Європі». Його очільник Еболчіш приділяє велику увагу роботі з дітьми, тому і вирішив профінансувати «Великодню писанку».

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах