Скільки коштує для закарпатців зібрати в цьому році великодній кошик
У ці дні ціни на ринках стрімко зростають. Якщо перед Пасхою у всій Європі діє система передсвяткових знижок, то на Закарпатті перед Великоднем та Різдвом усе, як правило, дорожчає у рази. Більшість продуктів почала зростати в ціні ще з кінця березня – перших днів квітня, а зараз вартість сягає апогею.
Оскільки наша область дуже строката на традиції, то точно встановити у яку суму обійдеться закупити вміст великоднього кошика, неможливо, бо в одних районах наповнюють його одними стравами, у інших – іншими. Десь ставлять, для прикладу, зелену цибулю і часник, а десь – це вважається навпаки гріхом.
Тому «Карпатський об’єктив» підрахував лише середню ціну і взяв до уваги лише ті продукти, які несуть освячувати до церков у більшості куточків області.
Вино, масло, домашній сир, яйця
Одразу варто наголосити, що сільськогосподарська продукція наразі подорожчала не лише у нашому краї, але й по всій Україні. Дається взнаки погода, холод і маса інших чинників. Виробники нарікають, що й так мають збитки, а покупці скаржаться, що не мають де взяти гроші, аби скупитися до свят.
Отже, у більшості районів Закарпаття на освячення несуть вино. Пляшка магазинної продукції стартує від 100 гривень (у межах 80-120 грн). На ринках 1,5 літрову пластикову пляшку можна придбати за 70-80 гривень. У багатьох виробників домашнє вино нічим не гірше за те, що продається у спеціалізованих крамницях. Але тут, як кажуть, на колір і смак… До того, ж домашнє вино завжди можна скуштувати і вибрати те, яке подобається найбільше.
Яйця. Без них – нікуди. На щастя, вони вже не по 17 гривень. Магазинні наразі коштують 5-7 гривень, домашні можна купити по 6-7 за штуку. Практично ціни зрівнялися…
Домашній сир, або як ще називають його у побуті – «творог». Із кожним днем грудна стає все дорожчою і дорожчою. У середньому продають по 60 гривень, але дехто просить і 80, і навіть 100.
Масло. Пачка магазинного масла – від 50 гривень залежно від фірми-виробника та ваги. Домашнє, справді натуральне – 300 гривень за кілограм.
«Аби зробити масло, потрібно дуже багато жирного молока, а корову цілу зиму треба годувати. Люди нарікають, що дорого, але й худоба в утриманні недешева, – каже «Карпатському об’єктиву» Марія Цифра з Велятина. – Збути продукцію також непросто. Я вожу її практично по всій області. На щастя, маю і постійних клієнтів, які беруть як молоко, так і сметану, та сир, а зараз – іще й масло».
Хтось бере на освячення твердий сир. Утім на цю продукцію у нашому краї дуже різноманітні ціни. Є, наприклад, дешевший сирний продукт, а є справді натуральний смачний, але дорогий сир. Є крафтова продукція місцевих фермерів (ціни середні, якість хороша). Приблизно 200-грамовий шматок сиру коштує 100 гривень.
І, звичайно ж… у кошик потрібно поставити головний атрибут Великодня – пасхальний корж. Тут усе залежить від того, пектиме господиня паску, чи купуватиме. Домашня, звичайно, обходиться дешевше і набагато смачніша. Утім зараз жінки зазвичай сильно заклопотані і більшість ґаздинь усе ж надає перевагу покупкам, аби не витрачати час та нерви (якщо не вийде), а піти в магазин і вибрати ту пасочку, яка найбільше сподобалася. У середньому коштує невелика паска 100 гривень, але тут усе також залежить від виробника, ваги, солодка чи солона продукція, яким є склад коржа…
М’ясо, ковбаса, закарпатський шовдар
М’ясна продукція – найбільш затратна стаття сімейних видатків перед святами. У селах до Великодня зазвичай колють кабанів, тому самі мають і домашній шовдар, і ковбасу, і м’ясо для страв пасхального столу. Утім у містах такої можливості у людей немає, тому доводиться йти на ринок, у магазини й шукати найбільш оптимальний для себе варіант.
Пані Олена, продавчиня одного з м’ясних магазинів, нахвалює продукцію і каже, що все у неї свіже. Із покупців справді черга. Беруть у основному свинину та яловичину. Дехто замовляє фарш на голубці та котлети. Хтось вибирає філе курки…
«У цьому році купівельна спроможність покупців дуже сильно впала, у той час, як ціни стрімко пішли вгору. Є й таке, що старенька бабуся купує 300 грам м’яса, бо більше собі не може дозволити. Пенсія ж копійчана, ліки дорогі… Хтось купує курячі крильця, шиї, лапки для більйону. І це – дуже болісно. Звісно, розумію, що економіка в нас зараз не процвітає, частина населення бідує. Негативно позначилися на тваринництві і зимові відключення світла. Тоді багато хто з господарів вирішив, що більше не утримуватиме корів. Із птахівництвом – те ж саме. Але вірю, що все це тимчасово, війна закінчиться і все у нас уже найближчим часом налагодиться», – розповідає жінка «Карпатському об’єктиву».
Отже, цікавимося цінами на продукцію… а вони справді «кусаються»…
Шовдар коштує 250-260 гривень за кілограм у магазині, але домашнього виробництва. Домашня ковбаса – 160 гривень за кілограм. М’ясо: свинина – 150 гривень, яловичина – 220-230 гривень, куряче філе – 140-140 гривень за кілограм.
Ковбаса магазинна – 168-180 гривень за кілограм, залежно від виробника. Розмаїття широке, ціни різні.
Отже, тільки за такими приблизними підрахунками вартість вмісту великоднього кошика «потягне» приблизно на тисячу гривень. А ще скільки всього потрібно купити, аби накрити вдома стіл хоча б лише для власної родини!
Загалом ціна продукції, яку в цьому році закарпатці несуть на освячення до храмів, перевищує минулорічну вартість приблизно на 20%.
Марина АЛДОН
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися