145290
08:35 9.042023

У Будапешті закарпатка провела майстер-клас оздоблення пасхальної писанки

Життя 2875

Майстер-клас оздоблювання пасхальних писанок для учнів школи української мови ім.Лесі Українки провела знана художниця з Ужгорода, дружина відомого закарпатського митця з виготовлення міні-скульптур Михайла Колодко – Юлія.

“У часі перед Великоднем особливо важливо показати малечі як розмальовувати крашанки,- ділиться з Карпатським об  молода жінка.- Адже – це прекрасна традиція, її потрібно зберігати й передавати підростаючому поколінню.”

Хлопчики й дівчатка під керівництвом директора навчального закладу Вікторії Бернат та Юлії Колодко старанно розписували різноманітні крашанки, додаючи у процес власну фантазію та бачення. І на світ з’являлися дивовижні узори, орнаменти тощо – любо глянути.

“Розмальовувати пасхальні яєчка дуже цікаво,- йде на відвертість з нами юна Мішель.- Мені дуже сподобалося, та й мама похвалила.”

На завершення дійства всі його учасники отриимали великодні солодкі дарунки від речниці української спільноти в угорському парламенті Ліліанни Грекси.

До слова, в ці дні на центральних площах Будапешта проходять традиційні весняні пасхальні ярмарки, де відвідувачам пронують різні сувеніри, біжутерію, картини, музичні диски (навіть запис першої платівки легендарної групи “The Beatles”. М.Г.), смачні угорські страви. Родзинко одного з таких торговищ на площі Ференца Деака є міні-експозиція пасхальних яєць з орнаментами різних країн. Приємно, що серед крашанок можна побачити й писанки, які характерні для закарпатського березького регіону та міжгірського гуцульщини. Вони нічим не поступаються, скажімо, витворам з Китаю, Туреччини, Молдови, країн Прибалтики, Румунії чи Словаччини. І хоч техніки виконання різні, всіх об’єднує потяг творити прекрасне, політ фантазії, мальовничий колорит.

Микола Горват

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах