144210
12:33 18.032023

У Хусті відкрили оновлене інфекційне відділення лікарні імені Остапа Віцинського

Життя 3538

Інфекційне відділення в Хусті протягом багатьох років нагадувало сюжети фільмів жахів. Про безлад там ще років 10 тому знімали сюжети центральні телеканали. Утім з початком пандемії його закрили на реконструкцію, оскільки перебування хворих там було неможливим.

І ось нарешті 17 березня відбулося урочисте відкриття оновленого інфекційного відділення КНП «Хустська центральна лікарня» імені Остапа Віцинського.

«Проєкт був надзвичайно сміливим і амбітним. Роботи проходили у рамках програми «Капітальний ремонт інфекційного відділення». Сучасне відділення розраховане на 30 ліжкомісць. Сама будівля є двоповерховою. Вона збудована за типовим проектом інфекційного стаціонару. Кошторисна вартість об’єкту чимала – більше 20 мільйонів гривень. Приємно, що ми впорались і зараз зможемо надавати дійсно якісну медичну допомогу у сучасних комфортних для пацієнтів умовах», – розповів «Карпатському об’єктиву» директор закладу Михайло Пристая.

Відділення дійсно нагадує сучасні європейські клініки. Майже всі 30 ліжок для хворих оснащені центральним киснепостачанням. У блоці інтенсивної терапії є 6 багатофункціональних ліжок, що забезпечені спеціальними моніторами, інфузоматами та аспіраторами. Санвузли нові, сучасні, з душовими кабінками. Хол просторий із новими меблями. Сам корпус відділення готовий працювати навіть за екстремальних умов при відключенні світла, бо забезпечений окремим дизельним генератором потужністю 65 кВт.

Голова Закарпатської ОВА, що завітав на відкриття інфекційного відділення в Хусті, також поділився думками із приводу події.

«Радий, що завершити роботи нам вдалося навіть попри війну, – зазначив Віктор Микита. – Крім того, що тут проведено ремонт усіх приміщень, ще й відреставровано дах і влаштовано нову систему опалення. На це було витрачено 20,3 мільйона гривень із державного бюджету, а також здійснювалося фінансування з місцевого бюджету та використовувалися кошти самої лікарні. Із обласного бюджету ми закупили потужний кисневий генератор, що коштував більше 3 мільйонів гривень, адже 28 із 30 ліжок підключені до централізованого киснепостачання. Крім того, закуплено для відділення дизельний генератор, завдяки якому у разі відключення світла, проблем не виникне і медичні працівники зможуть і далі надавати свою допомогу хворим».

На жаль, закарпатці хворіють і потребують госпіталізації. Наразі ж Хустська центральна лікарня обслуговує не лише хустян, але й хворих із цілого округу. Крім того, тут оздоровлюється дуже багато пацієнтів із Тячівщини, Виноградівщини та Іршавщини. Тому надавати медичні послуги справді буде кому. Тож приємно, що заклад постійно оновлюється, доводяться до ладу й інші відділення Хустської центральної лікарні імені Остапа Віцинського. Наприклад, нещодавно медична установа отримала нову систему відео ендоскопічної візуалізації, що дає можливість проводити ендоскопічні дослідження на високому рівні та полегшує діагностику різноманітних недуг, отримала від Міжнародної організації з міграції апарат УЗД експертного класу з чотирма датчиками. Також оновлено практично всі відділення лікарні, проведено реконструкції та капітальні ремонти, аби перебувати у медичній установі навіть хворим людям стало затишно.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах