143708
09:12 7.032023

Закарпатські підприємства мають можливість забронювати 50% працівників, але є умови

Життя 33025

У понеділок, 6 березня, у ректораті Ужгородського національного університету відбулась зустріч керівництва Закарпатської ОВА з місцевим бізнесом щодо визнання підприємств критично важливими та бронювання військовозобов’язаних працівників від призову на військову службу.

За словами голови Закарпатської ОВА Віктора Микити метою зустрічі залишається діалог з бізнесом. А завдання місцевої влади є здійснювати налагодження відповідних ринків, створювати умови для його розвитку. «Ми повинні підтримувати і розуміти, які у них є проблеми, що саме їх сьогодні турбує… І в першу чергу це мобілізація. І цей захід також проводиться з метою роз’яснення нових положень, які передбачені урядом».

«Там є сім пунктів, і три з них підприємству потрібно виконати, щоб отримати можливість забронювати 50% працівників». Це стосується у першу чергу реальних платників податків – юридичних осіб, котрі мають оборотні кошти понад 1 мільйон гривень і більше 5 працівників.

«Я розумію, що запитають приватні підприємці. Вони також платники податків. Але, неможливо забронювати всіх. Уряд фактично визначає порядок, а ми тільки можемо вносити невеличкі корективи… Тому, на жаль, сьогодні тільки юридичні особи підпадають під бронювання» – пояснив очільник області.

За його словами влада продовжує політику всебічної підтримки бізнесу на території регіону. Наприклад, працює програма яка компенсувала придбання генераторів за рахунок ПДФО. «Тобто той, хто платить ПДФО має можливість повернути його, як підтримку в разі виникнення критичної ситуації. Ми постійно резервуємо кошти у бюджеті для того, щоб на випадок відключень світла, зникнення ринків, аварійних ситуацій чи паводків, тощо, мати можливість підтримати наш бізнес. Бо без бізнесу немає податків, без податків немає купленої зброї та підтримки ЗСУ, а без ЗСУ немає перемоги. Тому все починається з економіки і нею закінчується» – підкреслив Віктор Микита.

Також голова ОВА повідомив, що на сьогоднішній день до Закарпаття релокувались понад 400 підприємств, і вони продовжують переїздити. «Ми фактично створили 4 індустріальних парки і продовжуємо цю роботу… Створюємо максимальні умови для функціонування бізнесу». За його словами область нині перевиконує збір податків порівняно з минулим роком. А в минулому році перевиконали порівно з 2021. «Поки зарано говорити про якісь цифри, але сьогодні вже можна сказати, що є можливість витрачати кошти на якісь проекти розвитку» – запевнив Віктор Микита.

У свою чергу заступник очільника області Василь Іванчо детально роз’яснив представникам бізнесу всі аспекти постанови Кабінету міністрів та розпорядження Закарпатської ОВА пов’язані з бронюванням працівників. Він також відповів на численні запитання керівників підприємств, а на ті, що не відповів, пообіцяв надати відповідь найближчим часом.

Руслан ФАТУЛА,

відео Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах