143226
08:32 24.022023

Проведено мовний квест: на Тячівщині в Ліцеї відзначили Міжнародний день української мови

Життя 2440

Останній місяць зими на Закарпатті заповнений святами та знаковими датами. Та одна з дат є також дуже важлива. Саме сьогодні у вівторок, 21 лютого, в усьому світі відзначають Міжнародний день рідної мови. Хоча це свято виникло через трагічну історію, таке свято та незвичайні факти про українську солов’їну мову, яку ми могли не знати.

Історія свята офіційно розпочинається від 1999 року, коли ЮНЕСКО прийняла рішення підтримати мовне різноманіття у світі. Його заснування пов’язано з подією, що відбулася 21 лютого 1952 року в Бангладеші .

У цей день розстріляли місцевих протестувальників через їхнє бажання зберегти рідну мову. Оскільки влада країни визнала урду як єдину державну мову. Однак урду на той час розмовляли лише три відсотки населення.

З нагоди події, що сталася в Бангладеші, ЮНЕСКО затвердив 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. Свято розпочали відзначати у 2000 році. До слова, за даними ЮНЕСКО сьогодні у світі існує близько 6 тисяч мов, 43% з них знаходяться під загрозою зникнення. Зокрема, лише в Європі під загрозою перебувають 30 мов, 13 із яких – на межі зникнення.

Калинівський ЛІЦЕЙ не залишається осторонь, і щороку також відзначають це важливе свято. Нагадують учням та всім іншим людям про важливість рідної мови.

Мова то краса нашого життя, наше майбутнє. Рідне слово – невмируще джерело, з якого ми пізнаємо свою родину, свій народ. Пам’ятаймо завжди про це, бережімо, плекаймо, збагачуймо красу рідної мови.
У Калинівському ліцеї з нагоди свята було проведено мовний квест «Пригоди в країні СЛОВОГРАЙ», між учнями 6-А,Б,В класів, (вчителі Бойчук Л.В., Клімова Н.П., Кулеба Є.П.) де команди продемонстрували свої знання, вміння і навички. Переможці були нагороджені грамотами та цінними подарунками.
Шануймо, любімо, вивчаймо рідну мову – це невмирущий голос УКРАЇНИ !!!

Олена Боднар

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах