143022
08:32 17.022023

Україна повернула з російського полону ще сотню героїв

Життя 8681

Україна повернула з полону ще 100 військових і одного цивільного. Як повідомляє голова ОП Андрій Єрмак, 94 воїна захищали Маріуполь, а 64 з них билися на Азовсталі.

«Продовжуємо повертати українців з полону. Сьогодні додому їдуть 100 наших воїнів та один цивільний», – зазначив він. «Серед звільнених бійців – нацгвардійці, прикордонники та військові ЗСУ. 94 з них – оборонці Маріуполя, включно з 63 воїнами з «Азовсталі». Їх так довго чекали рідні», – йдеться в повідомленні Андрія Єрмака в Telegram.

Окрім того, голова ОП зауважив, що велика кількість звільнених героїв отримала поранення різного типу тяжкості. Також Андрій Єрмак розповів, що відповідні організації продовжують працювати над визволенням решти військовополонених з російської неволі.

Одним цивільним виявився перший заступник міського голови міста Енергодара Іван Самойдюк. «Він не зламався, відмовився співпрацювати з ворогом і був викрадений окупантами 19 березня минулого року на блокпосту біля Благовіщенки. Після 333 днів неволі він повертається до рідних та близьких», – зазначили повідомленні в ГУР Міноборони.

До військово-морських сил належать 46 звільнених, до Державної прикордонної служби – 29, Нацгвардії – 12, восьмеро звільнених належать до Збройних Сил України, п’ятеро – до лав Територіальної оборони. Цього разу всі звільнені в результаті обміну – рядовий та сержантський склад, уточнили в ГУР Міноборони.

Зі свого боку Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець написав у Твітері, що кожен із повернених отримає необхідну медичну допомогу, пройти реабілітацію, зможе відновити документи і банківські картки. За його даними від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну вдалося повернути додому 1863 українці.

Водночас, як повідомляє Міністерство оборони російської федерації, обмін відбувся у форматі 101 на 101. Російська сторона отримала 101-го військовослужбовця, яких літаком відправили до Москви. Окрім цього, російське Міноборони виступило з різкою заявою щодо стану полонених окупантів:

«У результаті переговорного процесу з підконтрольної київському режиму території повернуто 101 російського військовослужбовця, яким у полоні загрожувала смертельна небезпека. Всім звільненим надається необхідна медична та психологічна допомога», – йдеться у повідомленні Міноборони рф.

Нагадаємо, останній обмін до цього відбувся 4 лютого. Тоді з полону повернули 116 бійців – у тому числі снайперів, бійців ССО і оборонців Маріуполя. Перед цим 8 січня вдалося повернути з російського полону 50 військових. Наприкінці минулого року стало відомо про повернення ще 140 військовополонених на територію України.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах