Одна з найулюбленіших страв Рахів'ян «ріпа печена на шпорі»: чому та з чим її їдять
«Ріпа печена на шпорі» страва по-рахівськи — одна з типових страв місцевої кухні. Її часто готують господині на Рахівщині. Це вже як делікатес у місцевих. Частіше готували господині її в піст, а тепер і в м’ясоїд. Вона дуже проста, адже для її приготування, по суті, потрібен лише один інгредієнт — картопля,або як місцеві кажуть ріпка, її обсмажують на розігрітій чавунній поверхні печі — шпорі. Картоплю просто помити нарізати на кружечка, і гарно прожарювати на “плотні” з обох сторін. Хтось картопельку підсолює на “плотні”, а хтось уже в “мисці”.
Пан Толік розповідає: – така страва, моянай улюбленіша за всіх. Смачна, корисна, запашна. Коли печу ріпку, то немовби свято. Адже не можливо їсти таку смакоту без насолоди. Звісно до неї бринзі, сала часничку, та стопочку “сон жене”.
Як споживати таку ріпку. Адже не вдосталь лише її спекти.
Споживати ріпку можна одразу, давши трохи охолонути. Але місцеві рекомендують Вам додати до смаку:
- тушковану – сиру цибулю з салом
- бринзу
- мариновані гриби
Додавайте їх до смаку.
Рекомендуємо стопочку самогону або доброго закарпатського вина.
Дуже рекомендуємо споживати ріпку одразу, поки тепла. Розігрів не дасть той смак та аромат.
До речі, користь вживання печеної ріпи для організму людини справді невичерпна: Регулярне вживання ріпи підвищує імунітет, активно бореться з авітамінозом.
Несподіваний факт: за ступенем корисності імунітету ріпа перемогла навіть апельсин!
І ще, вважається, що в ріпі містяться речовини, які заважають виникненню та розвитку ракових пухлин.
Ріпу часто включають до складу дієт для хворих на цукровий діабет.
Ну і найголовне печена ріпка покращує роботу кишківника та шлунка, допомагає виробляти шлунковий сік.
І також цікаве дослідження естетичний ефект ріпи дуже високий! Гладка шкіра, густе сильне волосся, здорові нігті – всім цим гуцульські красуні були багато в чому зобов’язані саме їй.
Ну ось як час міняється, в давнину печена ріпа була — овоч, який був популярний серед бідних селян. Але, зараз все частіше стала гостем на столах заможних людей.ЇЇ печуть навіть у ресторанах, на гуцульських курортах. Це майже сама улюблена страва гостей.
Щодня замовляють від 20 до 40 порцій печеної ріпки – розповіла пану Оксана яка працює у Колибі. ЇЇ всі люблять, ця страва популярна, смачна і корисна.
Отже, готуємо, та насолоджуємося смачними гуцульськими стравами. Які ніколи не покинуть столи Рахів’ян.
Олена Боднар
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися