142960
18:49 15.022023

На Закарпатті завершився проєкт ArtSpace

Життя 9817

Проєкт ArtSPace, спрямований на розширення спільного культурного простору між сусідніми країнами та створення відкритих культурних кордонів, реалізували в рамках грантової програми Європейського Союзу HUSKROUA.

14 лютого представники громадських організацій трьох країн – учасниць проєкту – Угорщини, Словаччини та України – провели пресконференцію у стінах Центру культури ім. Жігмонда Перені в Берегові, під час якої розповіли про його успішну реалізацію.

Маріанна Паллагі, директорка громадської організації «Pro Cultura Subcarpathica», яка представляла Україну, повідомила: «Основною метою було створення транскордонного культурно-мистецького простору. На жаль, минулий період не позначився особливою відкритістю кордонів. Водночас нам вдалося тісно співпрацювати з нашими партнерами та максимально використати надані можливості. Навіть під час воєнного стану ми мали можливість проводити заходи, досягати до громад. За минулий період у рамках проєкту ArtSpace нам вдалося залучити близько трьох тисяч дітей. Одним із найбільших досягнень стало те, що ми мали можливість закупити обладнання та обставити меблями культурний простір».

В рамках реалізації проєкту громадська організація проводила дослідження, запустила тренінги з маркетингу та менеджменту сфери культури та реалізувала сотні культурних програм, якими охопили понад 3 тисячі дітей і 1500 дорослих.

«В рамках проєкту ми організовували заходи з художниками», – повідомив голова культурно-мистецького об’єднання «Карпати» Ласло Єврі з угорського міста Ніредьгаза. За його словами, провели кілька пленерів за участю українських та словацьких митців, в результаті яких були створені роботи для виставок. «Ми не інвестували в нерухомість, реалізовували лише культурні заходи. Я щасливий, що в рамках проєкту в спільному мистецькому просторі вдалося об’єднати кількох відомих художників», – додав Ласло Єврі.

Рудольф Ґабрі, голова громадської організації «Асоціація Вельке Капушани», яка представляла Словаччину, нашому виданню повідомив, що, на жаль, проєкт був реалізований у той час, коли сталися події, яких ніхто не очікував. Однак одним із успіхів менеджменту проєкту стало те, що вони змогли відповідно відреагувати на ситуацію і досягти поставлених цілей. «Ми в рамках проєкту завершили роботу над створенням Угорського дому у Вельких Капушанах, а також провели низку культурних заходів. […] Цей проєкт має духовність, яка виходить за рамки предметів і будівель. Метою було поставити будівлі та заходи на службу громаді. Вважаю, нам вдалося цього досягти», – зазначив Рудольф Ґабрі.

Проєкт ArtSpace, реалізований в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства і партнерства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020 був оцінений керівниками проєктів трьох країн-учасниць як успішний. У рамках проєкту використали майже 850 тисяч євро на реалізацію заходів і розширення культурних об’єктів.

(ev/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах