141912
09:31 22.012023

У Берегові відкрили ще одну меморіальну дошку

Життя 8472

Тепер – видатному угорському державному діячу, політику, засновнику Угорської Академії наук Іштвану Сейчені.

Карпатський об’єктив уже писав, що церемонію відмінили із-за повітряної тривоги. Але коли тривожний сигнал минув, дійство все ж відбулося.

Бронзовий бюст відлив і подарував місту скульптор із Ніредьгази Імре Лайош Надь.

Іштвана Сейчені вважають національним героєм Угорщини, він удостоєний епітета найвизначного угорця. Був лідером ліберального дворянства, що виступало за реформи “зверху” і застерігав співвітчизників від надмірного захоплення націоналізмом, який, на його думку, міг зруйнувати єдність Угорського королівства, населеного різними народами. Здається, ця його теза актуальна і нині. Політик знаний і як противник режиму, втановленого в Угорщині після придушеної революції 1848 року.

Граф був досить заможною людиною, але всі свої заощадження віддав на заснування Угорської Академії наук.З його ініціативи почалося впорядкування річища Дунаю і збудували перший кам’яний міст, що з’єднав два береги ріки – Буду і Пешт. Нинішній Ланцюговий міст у столиці Угорщини названий на його честь. А премія Сейчені вважається найвищою державною нагородою в галузі науки та дослідництва.

Іштван Сейчені бував і на Закарпатті, зокрема коли здійснював перевірку, як тривають роботи на впорядкуванні русла Тиси. “Заглянув” і на Берегівщину.8 вересня 1847 року він знаходився на палубі парома, який курсував між Вилоком і Четфолвою. На згадку про цю подію з ініціативи КМКС в Четфолві в центрі села на подвір’ї колишньої сільської ради з нагоди 230-річчя із дня народження політика встановили дерв’яну скульптуру. Виготовив її знаний різьб’яр Іштван Гергей.

За попередніми намірами, бронзовий бюст мали встановити на фасаді ресторану “Золота пава”, де колись було офіцерське казино. Потім вирішили помістити його на центральній вулиці Берегова, яка носить ім’я національного героя. Проте із-за різних причин це не відбулося. Як бачимо, пам’ятний знак виготвлений досить давно з ініціативи та зібрані кошти благодійним фондом “За Берегсас”, головою кураторіуму якого є наш земляк, уродженець Берегова, колишній працівник райгазети Арпад Далмай.

“Цей бюст – одна із найкрасивіших і найдорожчих пам’яток, встановлених на Берегівщині,- написав у свому листі з нагоди відкрття меморіальної дошки ініціатор.- Необхідно, щоб у місті над Верке якнайбільше речей нагадувало про його угорське минуле, видатних людей, які тут народилися, працювали, відвали його чи тут поховані”

Мраморну дошку відкрили відомий закарпатський поет, лауреат премій Ласло Кошута і Аттіли Йожефа Ласло Варі Фабіан та директор Центру дослідження угорознавства Петер Помазі з Будапешта.

Поклали також вінки і квіти до меморіальної дошки автору слів Національного гімну Угорщини Ференцу Кельчеї, що встановлена на фасаді райвідділення зв’язку.

Микола ГОРВАТ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах