141883
17:24 20.012023

«Закарпаттяенергозбут»: заміна звичайних ламп на світлодіодні допоможе споживачам у сенсі зменшення сум у платіжках

Життя 2815

Економлять кошти та саму електроенергію: LED-лампи порівняно зі звичайними лампами розжарювання не тільки вигідні, а й допомагають заощаджувати електроенергію, що за умови її дефіциту вкрай актуально. Саме тому уряд затвердив програму для населення по обміну ламп розжарювання на світлодіодні лампи, і вже від сьогодні (з 16 січня) українці зможуть реєструватися в застосунку Дія для обміну старих ламп на нові – економні. Наскільки ж суттєвим може бути заощадження, ми запитали в директорки ТОВ «Закарпаттяенергозбут» (група Tolk) Наталії Німець.

Пані Наталю, чи підраховували у вашій компанії, якою може бути економія електроенергії при заміні звичайних ламп розжарювання на економні?

Відповідаючи на ваше питання насамперед відзначу, що компанії групи Тоlk, серед яких і ТОВ «Закарпаттяенергозбут», постійно проводять інформаційну роботу серед споживачів щодо економії електроенергії. Серед тих дієвих порад, якими ми ділимося, завжди звучала і звучить пропозиція замінювати звичайні лампи розжарювання на світлодіодні. Чому ми це пропонуємо?

По-перше, при встановленні LED ламп відбувається значна економія самої електроенергії: так, LED лампа порівняно зі звичайною лампою розжарювання споживає у 8-10 разів менше електроенергії.

Це сьогодні вкрай актуально з тієї точки зору, що LED лампи дозволяють економити електроенергію, що, своєю чергою, дозволить заощаджувати кошти на оплату комунальних послуг. Чи не так?

Так, в умовах дефіциту електроенергії через ворожі обстріли об’єктів це вкрай актуально, адже допоможе заощадити значну кількість електроенергії. За даними НЕК «Укренерго», українці використовують до 40% електроенергії у власних будинках. Водночас, за даними Міненерго України, вдома вони використовують значну кількість ламп розжарювання, які в середньому споживають майже у вісім разів більше електроенергії, ніж сучасні світлодіодні лампи.

Саме тому ми говоримо про те, що перехід на світлодіодні лампи дасть змогу заощадити обсяг спожитої електроенергії, особливо в моменти пікового навантаження, і це допоможе скоротити дефіцит електроенергії в системі.

Але, напевно, це не єдина перевага LED ламп, наскільки відомо, вони ще й довше служать.

Так, світлодіодні лампи пропрацюють в 25-30 разів довше, ніж лампи розжарювання. І це дозволяє суттєво зекономити кошти. Крім того, такі лампи мають гарантійний термін роботи, що теж важливо. А лампи розжарювання хай на перший погляд і дешевші, але їх доводиться купувати ледь не кожні 3-4 місяці…

Ще одна вагома деталь: LED лампа практично не розігрівається під час роботи, тому її використання є більш безпечним в порівнянні з традиційними джерелами освітлення. Можна не турбуватися про те, що хтось обпечеться.

Чи можете навести приклад економії в конкретних обсягах, що допоможе людям краще зрозуміти економію, – в кіловатах чи в гривнях?

Якщо припустити, що протягом дня світильники в оселі світять в середньому до 6 годин (улітку менше, взимку довше), то в перерахунку за рік ця цифра складе 6 х 365 = 2190 годин за рік. Зазвичай в оселі встановлюють 75-ватні лампи розжарювання.

Тобто, давайте порівняємо електроенергію, спожиту за рік, однією лампою:

  • лампа розжарювання: 2190 год х 75 Вт = 164 250 Вт⋅год = 164,25 кВт⋅год
  • світлодіодна лампа: 2190 х 10 Вт = 21 900 Вт⋅год = 21,9 кВт⋅год

Якщо підрахувати це в коштах, то навіть за тарифом 1,44 грн за кіловат-годину*, то різниця очевидна: 236 грн річні витрати на оплату електроенергії при використанні однієї лампи розжарювання проти 31 гривні витрат при роботі однієї лед-лампи. Тому, економія очевидна і складає 205 грн. А якщо таких ламп у квартирі щонайменше 5? Чи й більше?

Усі ці наведені переваги ЛЕД ламп, повторюсь, дуже актуальні сьогодні, коли через ракетні обстріли виник значний дефіцит електроенергії в країні. Крім того, заміна звичайних ламп на світлодіодні допоможе і споживачам в сенсі зменшення сум у платіжках. Тому ми також рекомендуємо скористатися державною програмою з заміни ламп, що допоможе економити.

Принагідно просимо розраховуватися за спожиту електроенергію в зв’язку з тим, що в Споживачів наявна значна заборгованість за спожиту електроенергію. Хочемо наголосити, що в цей складний час нам усім разом необхідно підтримувати економіку країни та енергетичний фронт своїм внеском, в тому числі ВЧАСНОЮ ОПЛАТОЮ за спожиті комунальні послуги!

Спасибі за розмову.

Надія Петрів

*Примітка:

– тариф 1,44 грн за кВтгод діє при споживанні до 250 кВт за місяць;

– тариф 1,68 грн за кВтгод діє при споживанні понад 250 кВт за місяць за весь обсяг споживання.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах