141441
11:26 10.012023

Як у Перечині церковна коляда колядувала й Ісуса прославляла. ВІДЕО

Життя 8113

У греко-католицькій Свято-Миколаївській парафії у Перечині сформувалися чотири колядницькі групи: три дорослі й одна дитячо-молодіжна, яку очолив отець Мирослав.

У складі однієї з груп була і кореспондентка «Карпатського об’єктива». Вона поділилася враженнями та емоціями від колядування.

Хоча синоптик прогнозував дощ, але хмари витримали – було хмарно, але без опадів. До того ж, у ці святкові дні світло не відключали. Правда, відключили 8 січня вночі, коли ми вже завершили колядування.

Наша група колядувала у будинках по вулиці Ужгородській, у мікрорайоні «Штати» та на Поташні. Сьомого січня ми колядували сім годин, восьмого – п’ять. За ці два дні «намотали» 16 км. Програма «Крокомір» на гаджеті зафіксувала 30 тисяч кроків! Ноги досі болять, гудять, мозолі дошкуляють, але це минеться, а позитивні емоції та враження залишаться назавжди. Люди різних конфесій радо приймали церковну коляду. Від щастя та радості господарі плакали і щиро дякували, що про них не забули, їхню хату не оминули, завітали з радісною новиною: народився маленький Ісусик, який стане Спасителем людства.

– Рождество твоє, Христе Боже наш!

Возсія мирові світ разума:

В нім бо звізда служащії, звіздою учахуся.

Тобі кланятися, Сонцю правди,

І тебе відіти со висоти Востока.

Господи, слава Тобі! – колядники співають тропар Різдва, заходячи до хати.

Першим переступає поріг оселі чоловік – щоб велося і у хаті був гаразд. Таке повір’я паную з сивої давнини.

Потім лунає одна із колядок (у кожній оселі інша): «Нова радість стала», «Небо і земля нині торжествують», «Во Віфлеємі нині новина», «Добрий вечір тобі, пане господарю», супроводжуючи спів мелодійним калатанням різдвяних дзвоників. Один з чоловіків (у нашій групі було їх двоє: пан Мирон та пан Петро) вінчує господарям прожити прийдешній рік у мирі, благодаті, доброму здоров’ї, нехай Господь з високого неба допоможе у справах, здійсненні мрій і бажань. На завершення гурт співає «Многая літ». Оселя наповнюється святковою атмосферою.

Заколядовані гроші будуть використані для потреб церкви. Наразі греко-католицька парафія зводить дзвіницю, збирає кошти на придбання третього дзвона.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах