141399
15:17 9.012023

Голова Закарпатської угорської туристичної ради підбив підсумки року

Життя 2560

Мета Закарпатської угорської туристичної ради залишається незмінною: об’єднання закарпатських підприємців та приватних осіб угорської національності, які займаються туризмом, професійна підготовка, а також допомога для якомога успішнішої роботи. Проте минулий період настільки негативно позначився на туристичній сфері Закарпаття – настільки, що вона практично зупинилася. З очільником Закарпатської угорської туристичної ради, секретарем з питань місцевого самоврядування ТУКЗ-КМКС, старостою села Геча Андрашем Мештером ми поговорили про складну ситуацію, яка склалася, роботу організації протягом минулого року, суспільну роботу та плани на майбутнє.

– Як оцінюєте роботу Закарпатської угорської туристичної ради у світлі подій минулого року?

– З туристичної точки зору минулий рік був надзвичайно складним. Через війну сфера туризму майже припинила функціонувати. Окрім кількох закладів громадського харчування, ресторанів, закрилися майже всі туристичні об’єкти. Ті, котрі не закрилися, працюють збитково. Водночас Закарпатська угорська туристична рада продовжує працювати, офіс підтримує постійний зв’язок із членами організації.

– Які галузі внутрішнього туризму змінилися найбільше через ситуацію, що склалася?

– Війна, якщо можна так сказати, найбільше вплинула на туристичну сферу. При цьому найбільше страждають суб’єкти закарпатського туризму, адже тут люди орієнтовані на прийом іноземних гостей, які минулого року взагалі не відвідували наш край.

– Як намагалися вирішити проблему?

– До завершення війни не бачу жодних шансів для відновлення туризму.

– Наразі які основні стратегічні аспекти розвитку угорського туризму на Закарпатті?

– Стратегічні цілі залишаються незмінні – це створення нових атракцій.

– Чи з’являлися нові видання?

– Ми видали українську версію путівника «Закарпаття очима угорців», яку нещодавно презентували в Угорському домі ім. Мігая Мункачі в Мукачеві.

– Які плани в Закарпатської угорської туристичної ради на майбутнє?

– Організація бере участь у двох проєктах Європейського Союзу. Один з них – це проєкт «Живий будинок-музей», в рамках якого буде створено чотири будинки-музеї в селах Чома, Мужієво, Шаланки та селищі Вишково. В рамках другого проєкту в 2023 році плануємо організувати онлайн- навчання з туризму. У 2022 році тривала підготовка до реалізації проєктів, зокрема, розпочався ремонт будинків-музеїв.

– Як оцінюєте минулий період як староста села?

– Як староста, теж можу сказати лише, що ситуація дуже погана, треба працювати для збереження громади. Сподіваємося, що після війни ситуація стабілізується та нормалізується, родини, які були змушені виїхати за кордон, повернуться додому, й угорські села на Закарпатті знову наповняться життям.

– Чого очікувати в цій сфері? Чи маєте конкретну стратегію?

– Наше завдання – зберегти громаду, підтримувати і зміцнювати надію в громаді, зміцнювати в кожному відчуття, що ми кожного чекаємо вдома і кожен потрібен. Сподіваємося, що якнайшвидше настане мир і закарпатська угорська громада збережеться на своїй батьківщині.

Пейтер Данкаі/Dankai Péter/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах