141294
13:56 3.012023

У Перечині сім’ї військовослужбовців та соціально незахищені родини отримали різдвяні продуктові набори

Життя 10812

Сьогодні, 3 січня, сім’ї військовослужбовців та соціально незахищені родини Перечинщини отримали різдвяні продуктові набори, з яких зможуть приготувати страви на святкову вечерю.

Вручення наборів розпочалося о десятій годині у Пункті отримання гуманітарної допомоги, який почав діяти з 26 лютого 2022 року завдяки благодійному фонду «Опіка» (м. Перечин, вул. Садова). Люди отримали їх за сформованими попередніми списками, пред’явивши талон та документи, які засвідчують їхню особу.

Працівники благодійного фонду «Опіка» та волонтери сформували 250 продуктових наборів. 50 наборів доставлять адресно тим, хто не в змозі прийти до Пункту через стан здоров’я.

– На період новорічно-різдвяних свят ми запланували шість акцій. Деякі вже провели. Це чергова. Поки всі готувалися до зустрічі Нового 2023 року, відпочивали чи займалися хатніми справами, працівники фонду «Опіка» та волонтери активно трудилися. П’ять великих мішків цукру розфасували по кілограму в целофанові пакети. Із придбаних продуктів, різних консерв сформували 250 різдвяних продуктових наборів, – розповіла очільниця фонду Ірина Судакова.

Кореспондентка «Карпатського об’єктива» пакет із продуктами ледве підняла – важкий, у ньому кілограм щонайменше вісім. Знайомлюся із тим, що всередині. Це борошно, цукор, гречка, макаронні вироби, відерко квашеної закарпатської капусти, різні овочеві, м’ясні та рибні консерви, зокрема квасоля, паштети, шпроти, маринований оселедець. Є також соняшникова олія, літрова пляшка «Кока-коли», пачка ягідного чаю, печиво, вафлі – на десерт.

В окремому пакеті – шоколадна святкова фігурка та вітальна листівка з Різдвом Христовим та Новим роком благодійних фондів. Назвемо їх: «Опіка», «Тімея», CHOE, Деполь в Україні, подружжя Слемп з Америки та Дмитро Тимко.

З цих продуктів люди готуватимуть традиційні страви для Святої вечері 6 січня.

78-річна пані Марія приїхала на велосипеді. Транспортним засобом і доставить додому гуманітарну допомогу.

– Зять на фронті із самого початку повномасштабної війни. Донька на роботі, онуки хто куди, то за гуманітаркою довелося йти мені. Мені не важко, дома такої роботи тепер нема, аби її не мож лишити, – зауважує жінка. – З отриманих продуктів готуватиму традиційні страви на Святий вечір. На п’ятьох і треба буде наварити, напечи. Дуже переживаємо за зятя та всіх українських воїнів, які захищають нас від окупантів. І як усі українці, хочемо, аби та війна скоріше закінчилася і наші хлопці повернулися додому живими і неушкодженими. Молимось за них і просимо у Бога захисту.

Пані Марію попросила розповісти, які страви на їхньому родинному столі у Святвечір.

– Моя мама завжди готувала 12 страв, так роблю і я з донькою. Крутимо голубці з грибами, ліпимо вареники з картоплею, смажимо рибу, варимо гороховий суп, пасулю з олією та смаженою цибулею, кришимо вінегрет, готуємо бобальки з маком та медом, кутю. Печемо пончики з кислого тіста. Бобальки та пончики замість хліба. Они дають ся їсти так файно.

Печемо корачун. Його ставимо на стіл, але ріжемо і їмо на Василя, 14 січня. Обов’язково на столі тушена квашена капуста з грибами, оселедець, мариновані огірки, помідори. Відкриваємо банку маринованих білих грибів, заправляємо олією. Восени назбирала з онуками, зробила запаси – і намаринувала, і насушила. Узвар із сухофруктів готую за маминим рецептом з трьох сушениць: яблук, слив, груш. Якщо пісні страви залишилися після святкової вечері, то їмо їх на Різдво з м’ясними та молочними, – додала хранителька родинних різдвяних традицій.

Продуктові набори видаватимуть ще і завтра, бо протягом одного дня обслужити таку кількість людей фізично неможливо. Зауважу, що працівники фонду – жінки середнього та поважного віку.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті розпочався сезон шашликів. У скільки обходиться відпочинок на природі
17:32
Міноборони запустило е-чергу в ТЦК
16:55
В Ужгороді оштрафували 818 водіїв за порушення правил паркування
16:43
На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об'єктів медичної інфраструктури
15:59
У Закарпатському угорському інституті організували науково-дискусійний захід
14:40
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
В Ужгороді змагалися дзюдоїсти в залік VІ Літньої гімназіади України
12:01
Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам'яного віку перебуватиме під охороною
11:18
«Вишиваємо перемогу»: в обласній бібліотеці розпочали вишивати мапу України
10:06
Новий дім для Луганського обласного будинку дитини облаштували на Мукачівщині
09:45
Всі новини