141119
11:41 29.122022

10 незламних митців відкрили у Хусті благодійну виставку новорічно-різдвяних робіт

Життя 3327

Цими днями в Хустській міській картинній галереї відкрилася виставка робіт місцевих… і не тільки… митців із символічною і дуже мотивуючою назвою «Незламні».

Експозиція є зимовою плановою акцією, бо напередодні новорічно-різдвяних свят хустські художники вже за традицією звітують своєю творчістю перед поціновувачами картин.

Тож і цього разу вони представили на суд глядачів свої роботи, створені впродовж непросто року, року кризи, війни і внутрішньої нестабільності.

Тим не менше, художники показали всім, що вони незламні, що наші люди непереможні, що ми вміємо об’єднуватися заради добра. Слід зазначити, що виставка є благодійною і на продаж наші майстри пензля виставили пів сотні робіт, а усі гроші від продажу полотен будуть переказані на підтримку Збройних сил України.

“Кожен із нас у своїх творах намагався передати те, що лежить на душі, тобто хто що відчуває, кого що в конкретний момент хвилює чи навпаки тішить. Своїми роботами хочемо показати, що всі ми незламні, зі сталевими серцями та вірою в найкраще, що кожен із нас вносить власний вклад у спільну справу, що всі ми не сидимо, склавши руки, а робимо, що можемо і вміємо для перемоги. Зараз, у період новорічно-різдвяних свят ми особливо повинні відкривати серця добру і робити благородні вчинки”, – зазначив митець, учасник виставки Іван Дем’ян.

“Дуже гарні роботи, дуже талановиті майстри. Кожне полотно випромінює особливу енергетику, пронизане внутрішньою силою автора. Отримала величезне естетичне задоволення від споглядання живописної краси, створеної руками наших авторів. Настрій піднесений, незважаючи на труднощі, які супроводжують нас щодня. Такі картини осявають людські душі краще, ніж електрика! Щиро вдячна організаторам за свято високого мистецтва!”, – розповіла “Карпатському об’єктиву” хустянка Олеся Тодавчич, яка прийшла подивитися на картини і розділити урочисті миті відкриття експозиції.

Загалом на виставці представлено роботи 10 авторів із Хуста, Виноградова та інших українських міст. Вперше до закарпатських митців долучилася і мисткиня з Енергодара Вікторія Лебідь.

Під час експозиції художники презентували 4 десятки робіт, виконаних різною технікою і різного тематичного та стилістичного спрямування, але об’єднаних спільною ідеєю – несхитності, незламності, нескореності, непереможності.

«На жаль, життєві реалії у нас є доволі невтішними і вимагають кращого. Та, незважаючи ні на що, ми – сильні! Ми – стійкі! Ми – загартовані! Ми – мужні! Ми – дружні! Ми – творчі! І ми – самі творці нашого майбутнього! Цією експозицією показуємо, що нас ніщо не може зламати, бо ми цього не дозволимо! Продовжуємо працювати і підтримувати один одного – друзів, бійців, тимчасово переміщених осіб, зовсім незнайомих людей, – зазначив директор Хустської картинної галереї Орест Цюпко. – 10 місяців війни – не перше випробування, яке долає наша творча спільнота. Перед тим були два коронавірусні роки, коли повноцінно збиратися поціновувачі прекрасного взагалі не могли через карантинні обмеження. Та це вже за плечима… у історії… у минулому… Нині маємо жити сьогоднішнім днем та планувати завтрашній! Тому зараз ми представили свої доробки, які будуть надихати людей не лише на добро, але й на перемогу! У нас усе буде добре! Просто вірте в це!».

Справді, робити художників мотивують та додають віри у найкраще прийдешнє. Особливо вражають філософські полотна із глибоким змістом, а також мальовничі краєвиди Закарпаття з лелеками, які розпростерли крила над нашою рідною землею, наче янголи-охоронці, високими пірамідами-горами, які впираються гострими шпилями у оксамитові хмари, колядницькими костюмованими гуртами, які йдуть від хати до хати вечірніми засніженими вулицями нести у світ добру звістку і прославляти новонародженого Ісуса Христа, а також зі старовинними церквами та звичайним сільським побутом… з копицями сіна та живописними хатинками серед гірських долонь.

«Кожен автор вклав у свої роботи неймовірно потужну силу своєї душі! Ці картини – як промінчики, що просочуються крізь густу непроглядну темряву і не лише освітлюють наші будні, але й зігрівають. Особливо мені подобаються сакральні сюжети, дерев’яна архітектура Карпат, цікаві композиції із Вертепом. Це – справжні скарбниці народної мудрості, свічада наших невмирущих звичаїв, те, що дороге серцю кожного, що приємно споглядати, чим хочеться захоплюватися і від чого неможливо відвести спраглий погляд. Тутешні художники придумали дуже цікавий і корисний мистецький марафон, який є сенс проводити і в інших куточках нашої держави, – наголосила Оксана Петрова, переселенка з Херсонщини, яка тимчасово мешкає на Закарпатті.

Виставка діятиме аж до Водохреща, тому всі бажаючі мають час не лише її відвідати, але й придбати твори, які найбільше до снаги і тим самим внести свій посильний вклад у спільну добру справу.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах