141106
11:11 29.122022

Живі чи штучні: які ялинки зараз найбільш активно до свят купують хустяни

Життя 5579

Новорічно-різдвяні свята майже на порозі. У закарпатців активно триває підготовка до свят.

У Хусті біля ринку дуже людно. Усі квапляться, десь поспішають. Багато хто з пакунками, тягне до автомобіля подарунки для рідних. Хтось із жінок скуповує новорічні прикраси, щось голосно і жваво обговорюючи з продавцями, хтось набирає в сумки дітям цукерок, а хтось шукає бездротові гірлянди. Одним словом, життя вирує…

А що з ялинками? Їх уже на всю красу продають… і покупців біля них ще й як вистачає…

«Карпатський об’єктив» вирушив також на пошуки ялинки і цікавився цінами та попитом? Які ж лісові дерева купують у Хусті найчастіше – живі чи штучні?

Відправляємося на місце, де знаємо, що ялинки у продажу там точно давно уже є.

Продавчиня пані Наталія саме обслуговує клієнта. Він за 600 гривень купує живу ялинку.

«Нам уже не перший рік дерева привозять із Вишкова, – каже вона «Карпатському об’єктиву». Там є спеціальний розсадник. Вирощують офіційно, усі ялинки сертифіковані, з бирками. У цьому році привезли дуже гарні. Є різної висоти, за формою – просто ідеальні. В ціновому діапазоні живі ялинки від 400 до 900 гривень».

Дівчинка з братом придивляються до штучних деревцят. Вони також усі, як намальовані.

«Поки не вирішили, що саме купимо, поки вивчаємо ціни, – зізнається хустянка, що представляється Ліною. – У середньому штучна ялинка коштує 3 тисячі гривень. Досить багато, але ж і прослужить вона не один рік. Поступово окупиться. Купувати будемо точно штучну, але поки не знаю, де і яку. Замовили б через Інтернет, та поки вона приїде, і свята закінчаться. Тому розглядаємо варіанти, які є на місці».

А загалом у Хусті більш активно купують не штучні, а живі, тобто зрізані лісові дерева.

«За день у середньому ми продаємо 1 штучну ялинку, а живих – 9. І це – ще не пік сезону. Є такі дні, що штучні взагалі не купує ніхто. Людям до вподоби саме вирощені у лісі ялинки, саме вони більше асоціюються зі святом», – каже інша продавчиня пані Марія.

Утім ще більшим трендом зараз є ялинки, вирощені у горщиках. Пані Наталія показує їх. Вони сприснуті штучним снігом. Невеликі, але дуже гарні. Потім їх можна висадити у землю і вони можуть собі вільно рости.

«Зараз саме вони є найбільш продаваними, – зізнається жінка. – Ціни різні. Є по 400 гривень більші і є по 125 менші. Їх купують і собі, і дітям, і в подарунок замість квітів. Це і вигідно, і екологічно, і жодне дерево не постраждає, і голок на килимах не буде, бо ялинка жива, не осипатиметься. Деревцята можуть простояти так усю зиму, а навесні їх можна висадити біля будинку. Колись це будуть чудові високі дерева, які можна буде причепурювати кульками та гірляндами прямо… як кажуть у народі, «на корені».

Також, як наголошує продавчиня, багато хто надає перевагу ще й невеличким ялинкам із гілок великих ялинкових дерев. Таке задоволення і справді дешеве, бо коштує всього 50 гривень, і місця багато не займає, і саму лісову красуню при цьому ніхто не губить.

Разом з ялинками хустряни шукають і підставки під них. Ми знаходимо їх неподалік від ринку. Ціни досить шокують…

«Найдешевша – 150 гривень, – каже Микола Буняк, який саме збирається її купувати. – Однак у іншому місці бачив і по 400, і по 500, і навіть по 1500 гривень. Виходить, що підставка дорожча за ялинку! – обурюється чоловік. – У мене була стара, добра, ще з мого дитинства, але десь загубилася і не можу знайти, тож вирішив купити. Тішить тільки те, що вона прослужить нам не один сезон!»

Знаходимо також верхівки на лісові дерева.

Найдешевші стартують від 80 гривень. Утім вони досить малі. Більші від 100 і до 600 гривень. Є у вигляді ще радянської зірки, є у вигляді Віфлеємської і є у формі тризуба. Є також верхівки зі світлодіодною підсвіткою. У середньому ціна – 300 гривень. Та є й набагато дорожчі. А є – трохи дешевші.

Самі ж ялинкові прикраси – тема окремої розмови. Чого тільки не продають. І цінова гама також різна.

«Найчастіше беруть традиційні кольорові кульки, – каже продавець пан Василь. – Дехто шукає ангеликів, хтось оленів, хтось Санта Клаусів, хтось – сніжинки. Ціна залежить від того, скільки прикрас у наборі, яка їхня величина, якої вони якості. У середньому 100-300 гривень за набір. Багато хто бере по кілька світлодіодних іграшок до класичних кульок, аби в темряві вони світилися. Такі прикраси – в межах 140-150 гривень за штуку. Є й дорожчі. Загалом вибір – дуже широкий на всякий смак і на всякий розмір гаманця!»

Утім найбільшим попитом у цьому році користуються гірлянди. Традиційні дротові при цьому майже нікого не цікавлять. Їх продають, звісно, і вони коштують 100-150 гривень. Утім більшість людей шукають такі, які можуть працювати в темряві без світла.

«Електроенергію відключають щодня. Який резон ставити ялинку, якщо вона вночі не буде світитися. Купила гірлянди на батарейках. Вони досить дорогі – 1350 гривень. Але зате в хаті буде святково… і навіть якщо коли гості прийдуть, вимкнуть світло, ніхто не відчує якогось особливого дискомфорту. У кімнаті буде видно, буде святково і на душі залишиться приємна атмосфера», – каже хустянка Яна Сливка.

Тим часом зустрічаємо ще одну щасливицю, яка запаковує у ранець покупку, за яку щойно розрахувалася.

«Я придбала світлодіодну стрічку-гірлянду. Коштувала вона 700 гривень. Довжина – 13 метрів. Раніше такими дивами техніки ніколи не користувалася. Тепер же – інші реалії життя. Гадаю, мені сподобається і, як на мене, така гірлянда має бути дуже практичною, адже не потрібно ніяких шнурів і розеток! Сестра купила довшу – 23 метри. Вона коштувала 1 тисячу гривень. Виходить трохи дорогувато, але ж розумію, зараз на гірлянди просто шалений попит. Їх купують навіть ті. Хто не ставить ялинку, аби хоч щось у помешканні світило і блимало, радувало око та втішало дітей», – зізнається Світлана Подолей.

Неподалік біля іншого продавця помічаємо посмішку на обличчі молодої жінки.

«Я вважаю, що здійснила найбільш вигідну покупку за останній час. За 600 гривень придбала цілу ялинку! Насправді це – світлодіодна іграшка на батарейках. Але крім неї у цьому році нічого ставити не будемо. Дітей ще в нас із чоловіком немає, святкувати будемо вдома самі. Та й загалом у цьому році якось трохи не до якихось гулянь та прийомів гостей. Настрою новорічного немає. Але зовсім не причепурювати оселю не хотілося. На ялинку натрапила випадково і купила одразу ж. Добре, що вибір у нас дуже широкий!», – оптимістично наголошує Марта Ковач.

Зазвичай прикраси та ялинки в Хусті цьогоріч купують ті, у кого є малі діти. Дорослі ж та пенсіонери шукають для себе найбільш оптимальні за ціною варіанти світлодіодних гірлянд, або не ставлять у помешканнях до свят взагалі нічого.

Тим не менше, торгівля святковими атрибутами в нашому краї у розпалі і продавці зовсім не нарікають ні на що, переконуючи, що до Різдва та Нового року люди готуються активно.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
12 писанок до Великодня встановили на площі Шандора Петефі в Ужгороді
18:31
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин організувала Тиждень матерів
16:13
65 000 гривень зібрали учні Ужгородського ліцею «Лідер» під час благодійного ярмарку
15:50
В Ужгороді затримали раніше судимих зловмисників, які обікрали підсобне приміщення новобудови
15:25
Представниця закарпатських угорців на виборах до Європарламенту – Вікторія Ференц
14:57
10 років представляла інтереси закарпатських угорців
14:29
Поліція Виноградова розслідує кримінальне провадження за фактом конфлікту з працівниками ТЦК та СП
13:38
На Закарпатті пенсіонер планував доправити в Румунію двох «водолазів»
10:05
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
3520 закарпатських водіїв оштрафували за перевищення швидкості
09:36
Всі новини