140695
16:50 19.122022

У Закарпатському угорському інституті відкрили пам’ятну дошку Арону Томаші

Життя 4461

17 грудня в Закарпатському угорському інституті ім. Ференца Ракоці ІІ відкрили пам’ятну дошку Арону Томаші. В урочистостях узяв участь заступник державного секретаря з питань національної політики Угорщини Пейтер Сіладі, котрий під час свого виступу наголосив: «Відкриваючи сьогодні в Берегові один із меморіальних знаків, закарпатські угорці підтверджують, що вони невід’ємна частина угорської нації, а також те, що тут є громада, яка береже пам’ять та сподівається на мирне майбутнє».

Державний секретаріат з питань національної політики Угорщини з нагоди 125-річчя від дня народження трансильванського угорського письменника Арона Томаші оголосив 2022-й роком його пам’яті. У зв’язку з цим, аби віддати шану творчій спадщині письменника, було організовано серію заходів, присвячену об’єднанню угорців Карпатського басейну та діаспори в духовну спільноту. Однією із завершальних подій стало відкриття меморіальної дошки Арону Томаші в Берегові.

«Ми для того на цьому світі, аби бути десь у ньому вдома», – процитував слова трансильванського письменника Пейтер Сіладі, розпочинаючи свій виступ.

«Це глибока правда, котру так просто, відверто і зворушливо сформулював угорець. Людина, яка жила й творила з гордістю за свою угорську ідентичність. Яка знала, що без дому, батьківщини, рідного краю людина приречена на самотність, ізольованість. Належність до батьківщини, до угорської громади – це благословенний зв’язок, за який ми маємо щоразу дякувати», – підкреслив він.

У нашому краї нині, у розпал воєнного конфлікту, ці слова набули нового змісту.

«Сьогодні залишатися вдома – це складно. Однак у минулому столітті ця угорська громада незліченну кількість разів доводила свою волю до життя та збереження. Незважаючи на всі труднощі, вона зуміла вижити і навіть розвивається завдяки підтримці угорського уряду», – зазначив Пейтер Сіладі.

У рамках Року Арона Томаші пам’ять відомого письменника вшанували численними заходами в Угорщині, у Карпатському басейні та в діаспорі. Меморіальні дошки письменнику відкривають у кількох точках Карпатського басейну – закарпатському Берегові, хорватському Осієку, словенській Лендаві. А нещодавно встановлення пам’ятних знаків на честь Арона Томаші відбулися в кількох точках світу від Едмонтона до Йоганнесбурга.

«Нехай ця дошка стане даниною пам’яті одному з духовних титанів угорської культури і посланням для майбутніх поколінь від громади, яка, незважаючи ні на що, вірить, що саме тут вона вдома», – підсумував посадовець.

Ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Іштван Черничко під час свого виступу підкреслив, що пам’ятну дошку встановили у виші з огляду на те, що йдеться про письменника, який є втіленням угорської культурно-національної ідеї про те, що в Карпатському басейні угорці вдома і що їхня культура спільна.

«Нехай ця дошка буде символом того, що ми, угорці, вдома, ми разом і наша культура спільна», – наголосив ректор.

Після вітальних промов викладач кафедри філології Закарпатського угорського інституту, літературознавець Ласло Чордаш розповів про життєвий і творчий шлях Арона Томаші. Фахівець, зокрема, нагадав, що критики називали його «секейським Гомером» та «найбільш трансильванським угорським письменником».

Де б не перебував найвідоміший персонаж його романів, головний герой трилогії «Абель», – у лісі, у рідній країні чи в Америці, – він завжди долав усі труднощі завдяки своєму характерному секейському гумору та дотепності. У цьому він дещо схожий на Арона Томаші, котрий, хоч і добрався до Америки, свій дім знайшов після повернення на батьківщину.

На завершення заходу заступник держсекретаря Пейтер Сіладі та президентка Закарпатського угорського інституту Ілдико Орос відкрили пам’ятну дошку, на якій викарбувана одна з відомих думок письменника: «Ми не можемо ухилитися від вірності».

В урочистостях узяли участь також Посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто, керівник Консульства Угорщини в Берегові Іштван Дєбнар та перший заступник Генерального консула Угорщини в Ужгороді Ласло Віда.

(CsA/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті триває підготовка населення до національного спротиву
17:01
Відкриту музично-теоретичну олімпіаду ім. Надії Затіної вдруге провели в Ужгороді
16:34
Завдяки латвійській підтримці поранені українські бійці проходять реабілітацію
16:18
В Ужгороді відзначили Всесвітній день Червоного Хреста та Червоного Півмісяця
16:03
На Закарпатті гості посварилися з нареченим і пішли коліями до Словаччини
15:48
Вихованці угорськомовних навчальних закладів Мукачева підготували концерт до Дня матері
15:34
Ужгородські «Карпати» закріпилися на другій позиції 
15:22
На території Углянської сільської ради ліквідовано стихійне сміттєзвалище
15:07
Чемпіонат Мукачівщини з футболу: результати ігор 5-го туру
14:51
На Закарпатті судитимуть експосадовців комунального підприємства, які незаконно привласнили понад 1 млн грн бюджетних коштів при ремонті доріг
14:09
Всі новини