139470
16:03 25.112022

Закарпатський народний хор презентував концерт до 110-річчя від дня народження Дезидерія Задора

Життя 6564

110-річчю від дня народження Дезидерія Задора присвятив напередодні свій концерт Заслужений академічний Закарпатський народний хор під керівництвом заслуженої працівниці культури України Наталії Петій-Потапчук.

Програму «Верховино, світу ти нам» представили в обласному художньому музеї ім.Йосипа Бокшая в Ужгороді. Концерт був ще й благодійним – на підтримку 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади.

Дезидерій Євгенович Задор, який народився в Ужгороді, – видатна постать у закарпатській музичній культурі. Разом із Іштваном Мартоном заснував закарпатську професійну композиторську школу. Залишив помітний слід у багатьох сферах музичного мистецтва Закарпаття: у фортепіанному, органному та хоровому виконавстві, музичній фольклористиці та музичній освіті.

Дезидерій Задор – перший композитор від Закарпатської області у Спілці композиторів УРСР, перший директор Ужгородського державного музичного училища, перший професор-закарпатець на кафедрі композиції Львівської державної консерваторії.

У 1992 році його ім’ям було названо Ужгородське державне музичне училище, сьогодні це Ужгородський музичний коледж імені Дезидерія Задора.

Присутні на концерті, серед яких і міський голова Богдан Андріїв, мали можливість насолодитися кращими оркестровими, хоровими та інструментальними творами відомого композитора та сольними виступами – народного артиста України Петра Матія, заслуженої артистки України Яни Садварій, Ольги Свиди, Мирослави Копинець, Андрія Свиди, Наталії Мацко, також композиції виконали вокальний ансамбль та оркестр хору.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах