13947
17:40 1.092016

Брусниця – ягода довголіття

Життя 32341

Літо вже поволі зачиняє двері своїх володінь, а цілющі ягоди і дивні плоди, викохані в сонячних променях літніх ранків, щедро дарує людям.

240_F_90038570_1R7NFThL759XBibbiKMfYY0AOL49WGfO — копия

Саме такою диво-ягодою, виплеканою літом, пригощає нас пані Василина Рущак. Ягідки ніби всміхаються до нас з відерця. Тугенькі, здається, наче вмиті росою, туляться одна до одної червоними щічками. Це – брусниця…

У народі її називають кам’янка, борівка, бруслина. Ця ягода, каже пані Василина, і мертвого на ноги поставить, адже має неймовірні лікувальні властивості. Народні знахарі називають її ягодою безсмертя, бо здатна вилікувати від багатьох хвороб. Ця ягода – ціле джерело корисних речовин. Вона багата на пектини, є в ній вітаміни Е і В, провітамін А, насичена мінеральними солями, аскорбіновою кислотою, а також катехинами, які є хіба що в чайному листі. Крім того, вона містить органічні кислоти: оцтову, лимонну, щавлеву. До складу брусниці входять ефірні олії, азотні речовини, мікроелементи. Листя цієї ягоди також цілюще. Пані Василина розповідає: брусницею лікуємося цілий рік. При застудних захворюваннях, болях у суглобах, гіпертонічній хворобі, енурезі, захворюваннях шлунково-кишкового тракту використовують настої, відвари, трав’яні чаї.

«Моя ягода екологічно чиста. Збираю її високо в горах, подалі від траси чи залізниць. Це дуже важливо, оскільки брусниця – ягода специфічна, вона має властивість поглинати радіонукліди, – розповідає жінка. – Зберігати її дуже легко. Ще мій батько казав, що в складі цієї ягоди бензойна кислота, завдяки якій, вона дуже довго зберігає свої цілющі властивості. Я розкладаю брусницю в банки і заливаю холодною водою. Цей настій потрібно тримати в холодному місці. Найкраще в погребі або холодильнику. Часто жінки люблять зберігати кам’янки, пересипаючи їх цукром. Та я вважаю, що це не найкращий варіант. Цукор наче висмоктує з брусниці всі корисні властивості. Тож я все-таки раджу заливати її холодною водою».

Утім настоянки, відвари та чаї з брусниці – далеко не весь арсенал, де використовує цю цілющу ягоду сім’я Рущаків. Пані Василина розповідає, що вони з дочкою переконані: брусниця – найкращий косметолог.

«З пюре ягід робимо маску для лиця. Вона не тільки прекрасно зволожує і тонізує шкіру, але й оберігає від появи зморщок, надає обличчю здорового кольору та пружності. Донька довгий час ополіскувала волосся відваром з кам’янок – і воно стало значно здоровіше, перестало випадати», – ділиться секретами краси жінка.

Отже, як казав один мудрий чоловік: «Ліки в нас під руками й ногами. Лише потрібно вчасно їх розгледіти».

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах