138298
12:37 31.102022

Які ціни у Перечині на квіти та цвинтарну атрибутику

Життя 8101

1 листопада закарпатці вшановують пам’ять померлих родичів та близьких. До цього дня готуються заздалегідь: за тиждень-два прибирають могили, купують цвинтарну атрибутику: свічки, лампадки, квіти, вінки.

Кореспондентка «Карпатського об’єктива» з’ясувала, що цьогоріч цвинтарна продукція значно подорожчала у Перечині: квіти – на 30-40 відсотків, а свічки, лампадки – на 50-60 відсотків. Люди купують менше, обирають дешевший товар.

Виробник підвищив ціну, то і реалізатор мусить

Сім’я Колбовських третій рік поспіль торгує хризантемами у горщиках та зрізаними бухтами білого та жовтого кольорів. Квіти привозять їм із села Великі Ком’яти.

– Ми підтримуємо закарпатських землеробів, власників сільськогосподарської продукції: торгуємо квітами, які виростили люди у своїх теплицях на Виноградівщині, – каже пані Ганна. Їхній двір весь у квітах. Покупці можуть все роздивитися, купити те, що найбільше сподобалося і дозволяє гаманець. – За два тижні перед 1 листопада привозять нам першу партію для реалізації. У нас найбільший асортимент та найнижчі ціни у Перечині, бо націнку ставимо невелику. В порівнянні з минулим роком ціни зросли. Торік найдешевшу хризантему у вазоні продавали за десятку, тепер вона коштує 15 грн. Середній вазон, найбільш ходовий, торік продавали за 25-30 грн., тепер – за 50. Великий вазон з великими квітками торік коштував 80 грн., а тепер – 120. Зрізані хризантеми-бухти привезли нам у середу, штуку продаємо за 15 грн. Скільки коштувала торік, не пам’ятаю. Виробник підвищив ціни, бо все подорожчало, особливо пальне.

У нас найбільший асортимент – є з чого вибрати. До прикладу, червоних – та білих – по чотири види, рожевих, жовтих – по три. Вазони різних розмірів та пишності.

Ганна каже, що цьогоріч люди менше купують.

– Торік продали 10 машин. В одній машині – плюс-мінус 400 штук. Тепер торгуємо товаром з шостої машини. Квіти привозять регулярно, залежно від їхньої реалізації. Продали – замовили. Бачу, що уже більше замовляти не будемо – хай би розпродали наявний товар.

Ціни впали: бухта була 40, тепер – 15 грн.

Квітковий магазин «Квіти» також торгує хризантемами. Господиня пані Галина каже, що із минулої середи ціни впали на цвинтарні квіти, бо їх багато завезли, на торгових точках є залишки продукції.

– Ось ще тиждень тому такий вазон продавали за сотню, тепер за 80 грн.. Той великий пишний кущ продавали за 150, тепер – за 120, – показує. – Бухта була 40, а тепер – 15. Цього року маємо новинку: горщики з двома-трьома видами хризантем: жовтими, білими, червоними. Вони користуються попитом. Вартість одного – 70 грн.

Місцеві хризантеми – високі і на кущі мало квіток

У Перечині сім’я Железняк вирощує хризантеми чотири роки поспіль. Про сімейну справу розповіла 19-річна донька Камелія.

– Я дуже люблю квіти, хотіла сама вирощувати. Чотири роки тому кажу мамі: давайте спробуємо. Перший рік розпочали вирощувати прості, а потім за справу взялися серйозно. Маємо два парники на власних сотках. Стаємо до роботи у червні і вирощуємо їх протягом п’яти місяців. Черенки замовляємо у Польщі, звідти привозять нам. Найдешевший вазон коштує 25. Маємо ще по 40 і 60, вони відповідно більші.

Як триває торгівля?

– Слабко. По-перше, люди економлять, заощаджують кошти, якщо торік купували по декілька вазонів, то тепер – один-два для найрідніших. По-друге, не навчені на високу квітку. Хочуть, щоб був великий кущ і щоб було багато квіток, щоб квітки були розпущені.

Вирощують і великі бухти. Камелія розповіла, що минулого вівторка штуку зрізаних продавала за 40 грн. Багато таких квітів купували люди, які шли на похорон, аби провести в останню дорогу захисника Руслана Чуму. В середу до Перечина завезли багато цих квітів, то ціна впала. «У середу продавала по 30-25. А з п’ятниці вже по 15 грн. Така ціна на більшості торгових точках, то таку ставлю і я», – зауважила дівчина.

Свічки подорожчали вдвічі

На своїй торговій точці пані Марія серед іншого краму має і свічки та лампадки. Продавчиня каже, що цей товар подорожчав на 50 відсотків, а деякий навіть на всі сто:

– Минулого року «таблетка» коштувала гривню, тепер – три. Упаковка тонких невеликих львівських свічок з 20 штук коштувала 45 грн., тепер – 70. Упаковка із 6 штук була 50, тепер – 90. Польські були 25, тепер – 40. Лампадки, які коштували торік 3,5-4 грн., тепер – 7. Ось ці були по 30, тепер 60. Найдорожча лампадка із запаскою коштує 150 грн. На третину менше беруть, як у попередні роки. Мало хто купує свічок, лампадок більше як на 200 грн.

– У мене гробів багато, більше десять. Це батьки мої та чоловіка, тітки, кумове. На кожен гріб треба свічку і квітку. Уже купила на 400 гривень. Думаю, куплю ще декілька свічок – на всяк випадок, може на сусідній могилі не буде горіти свічка, то я запалю, – поділилася сивочола жінка у темно-зеленій хустці.

На торгових точках є і вінки та штучні квіти. Їх також купують. Найдешевший вінок продають за 135 грн. Він невеликий, круглий. Середній вінок коштує 200 грн.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті відкрили меморіальну дошку на честь полеглого Героя Руслана Гребенюка
17:15
«Земля радіє сонцю»: у ПАДІЮНі відбулося свято весни
17:00
В Ужгороді віддали шану загиблому захиснику – солдату, стрільцю-помічнику гранатометника Івану Бенці
16:47
Віцепрезидент АсМАП про затримання та мобілізацію водіїв вантажівок: працюємо над вирішенням питання з ОВА
16:35
У Малому Березному сталася автотроща
16:11
Пенсійники Закарпаття підсумували роботу за перший квартал поточного року
16:00
На Хустщині мешканець селища викинув тушки тварин
15:41
В Ужгороді провели традиційний шаховий турнір
15:29
Поліція Міжгір’я завершила розслідування за фактом убивства собаки у Пилипці: обвинувачений постане перед судом
15:18
Мільйон гривень збитків бюджету: за матеріалами Бюро економічної безпеки на Закарпатті судитимуть підприємця
15:08
Всі новини