137809
13:49 24.102022

У Мукачеві відкрили пам’ятну дошку колишньому меру міста Яноша Недецеі

Життя 3896

Меморіальний знак у місті над Латорицею відкрили 23 жовтня, з нагоди 170-річчя від дня народження Яноша Недецеї. Пам’ятну дошку колишньому меру Мукачева, почесному громадянину міста, виготовлену на замовлення місцевого осередку Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС), встановили на зовнішній стіні будинку на початку вулиці, названої на його честь.

На гранітній дошці зображено портрет Яноша Недецеі, 1852 року народження, який протягом 1892–1906 років був депутатом парламенту Угорщини, з 1902 року — почесним громадянином Мукачева, а з 1931 року — мером міста. Він відігравав важливу роль у розвитку Мукачева і, безсумнівно, заслуговує на те, щоби про нього пам’ятали наступні покоління містян, також на меморіальний знак на вулиці, котра носить його ім’я, що інформує перехожих про нього.

Пам’ятну дошку відкрили очільниця місцевого осередку ТУКЗ-КМКС Ержебет Корольова та консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Арон Чех. Після покладання вінків до меморіального знаку учасники заходу перейшли на подвір’я римо-католицького кафедрального костелу Святого Мартина, адже через жвавий рух на вулиці проводити дійства такого плану незручно. Представник від керівництва міста до відкриття не долучився, тож гачок, підготовлений для їхнього пам’ятного вінка, залишився пустим.

Біля кафедрального костелу присутніх привітала Ержебет Корольова. Серед них – заступника голови ТУКЗ-КМКС, депутата обласної ради Ґейзу Ґулачі, депутатів Мукачівської міської ради від «КМКС» ПУУ Крістіну Лапатюк та Іштавана Шінка, а також представників угорської громади міста Мукачева. Як повідомила Ержебет Корольова, у крипті римо-католицького кафедрального костелу поховані кілька членів родини Недецеі, в тому числі й Янош Недецеі.

Настоятель Мукачівської римо-католицької парафії Іштван Погань, у свою чергу, наголосив, що Янош Недецеі дотримувався вчення Бога, що є для всіх нас прикладом для наслідування.

Пастор Мукачівської реформатської церкви Даніель Ґулачі зазначив: «Протягом життя йому довіряли дедалі більш відповідальні посади, і він завжди сумлінно виконував свою роботу. Я переконаний, що Всевишній очікує цього і від нас, щоби ми із честю виконували свою роботу».

Краєзнавець Бейла Попович про Яноша Недецеі, уродженця Мукачева розповів, що той був справжнім локальним патріотом. У Мукачеві здобував домашню освіту, потім відвідував гімназію в Сатмарі, вивчав юрипруденцію в Еґері, затим склав суддівський іспит. Практичні знання він здобував у Будапешті, спочатку в адвокатській конторі, потім у Будапештському суді, а в 1875 році також отримав диплом адвоката в Пештському університеті. І хоча в столиці у нього були великі кар’єрні можливості, він усе ж таки приїхав додому. У Мукачеві він спочатку працював юрисконсультом в Ощадній касі, був учасником державного управління, а згодом керівництво міста доручало йому дедалі важливіші завдання. Був одним з ініціаторів «акції Еґана» на Закарпатті, а потім членом відповідальних регіональних комісій. Завдяки зокрема і йому в Мукачеві збудували характерну будівлю школи-інтернату, а також колишньої торговельної академії, де сьогодні розташовано Мукачівський палац культури і мистецтв. З його ініціативи об’єдналися заможні жителі міста, котрі підтримали навчання вісімдесяти обдарованих, але бідних учнів мукачівської гімназії, й ця ініціатива зрештою отримала і державну підтримку.

З 1898 року Янош Недецеі був урядовим радником графської родини Шенборнів-Бухгаймів, йому також було доручено головне управління маєтками цієї графської родини в Угорщині. Як член ліберальної партії, був депутатом парламенту Угорщини з 1892 року. Він робив усе для розвитку міста, і його ім’я славили всі жителі міста, незалежно від національності.

Бейла Попович із радістю констатував, що нині у Мукачеві знову є вулиця, названа на його честь, а на місці металевої таблички, яка зникла 25 років тому, – нова пам’ятна дошка.

Після урочистого відкриття присутні поклали вінки на могилу відомого мукачівця у крипті римо-католицького кафедрального костелу Святого Мартина, віддавши шану його пам’яті.

Для появи меморіального знаку найбільше зусиль доклала очільниця місцевого осередку ТУКЗ-КМКС Ержебет Корольова, котра також є членом виконкому ради Мукачівської міської територіальної громади. Кореспонденту нашого видання вона повідомила, що в Мукачеві з ініціативи літературно-культурного товариства ім. Ракоці раніше вже була встановлена пам’ятна дошка Яноша Недецеі, але вона зникла понад два десятиліття тому. Торік місцевий осередок ТУКЗ-КМКС розпочав збирати дозволи на встановлення нової, але керівництво міста тоді повідомило організації, що за бюджетні кошти планує встановити бронзовий барельєф на честь колишнього мера. Зважаючи на наближення 170-ї річниці від дня народження Недецеі, Ержебет Корольова звернулася у справі до міського голови Андрія Балоги, котрий зазначив, що з огляду на воєнний стан зараз немає можливості фінансувати видатки такого плану. Відтак вони домовилися, що ТУКЗ-КМКС встановить тимчасову гранітну пам’ятну дошку, а коли місто матиме можливість виготовити більш гідний бронзовий барельєф, тоді гранітну табличку замінять.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах