137739
14:44 21.102022

На Рахівщині ґаздині вже саджають часник та озиму цибулю

Життя 3283

На Рахівщині майже кожна господинька порпається у городі. Всі копають та готують грядки до посадки на зиму, часник та цибулі. На Рахівщині всі спішать встигнути висадити все до 1 листопада. Це виходить приблизно за 35-45 днів до початку стабільних морозів. Хоча на Рахівщині вже є невеличкий мороз до -5, але він ще не стабільний.

Насамперед рахівські господині вправно приготовлюють грядку. Дійсно тут багато потрібно докласти зусиль. Зі своїм секретом з нами поділилася одна з господарок пані Тамара, розповідає:

– Ну насамперед готувати грядку для посадки озимого часнику та цибулі потрібно не пізніше, ніж за два тижні до його посадки. Для посадки обираємо сонячні грядки, де не застоюється вода. Цибулини висаджувати на одному і тому ж місці два роки поспіль не варто. Скопую, видаляю всі бур’яни, відтак вирівнюю поверхню граблями та поливаю розчином мідного купоросу для знезараження, якщо немає, то перекис водню (1 ч. л. на 10 літрів води). Для підживлення ґрунту обов’язково додаю перегною (якщо він є), але в селі цього добра є в досить. Хоча в цей час навіть перегній подорожчав – 500 гривен віз перегною.

Після цього грядку потрібно накрити плівкою та лишити на кілька днів навіть тиждень, щоб земля осіла.

Часник та цибулю також підготовлюю до посадки (розбір на зубчики часник, знезараження) роблю перед посадкою. Часник чи цибулю саджу тільки здорову, не пошкоджені зубчики, головки. Роблю ямки не глибше 10 см, відстань між ними – 20-25 см, відстань між зубками – приблизно 15-10 см. Що до цибулі й часнику однаково.

Після посадки грядки накриваю листом горіха, завдяки такому ритуалу, часник і цибуля не тільки не промерзнуть у землі, а ще й вдосталь отримають йоду.

І на кінець маленький секрет від господинь з Рахівщини, важливо займатися посадкою згідно з місячним календарем. Отже, цибуля та часник належати до рослин, основна частина яких знаходиться під землею. Тому посадку потрібно проводити на спадний Місяць, і буде вам добрий та багатий врожай.

Олена БОДНАР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах