137616
18:37 19.102022

У Мукачеві функціонує виставка фоторобіт "Німецький слід в Україні". Фото

Життя 2686

В мукачівському Палаці культури і мистецтв представлено 35 фоторобіт, в рамках проекту “Зустріч поколінь”. Виставка – внесок етнічних німців в архітектурну спадщину України. Як зізналася під час відкриття президентка Асоціації німців України Ангеліна Шардт, радіє з того, що виставка все ж відбулася. 

“Дуже багато було збудовано німцями і для німців, і ці пам’ятки архітектури нам дуже хотілося зберегти для нашої молоді. Нажаль, деякі збережуться тільки на світлинах, адже були зруйновані під час бомбардувань України. Тут представлені архітектурні споруди та скульптури трьох міст України – Києва, Одеси та Дніпра, до проєкту чи зведення яких були причетні німці. Ми вивезли ці роботи з Миколаєва, хоча це було дуже не просто, аби презентувати тут на Закарпатті, зокрема в Ужгороді та Мукачеві”, – каже Ангеліна Шардт. 
Президентка Асоціації німців України та Олег Палаш, співробітник «БФ Товариства розвитку (Одеса)»  з-під обстрілів вивезли на Захід України колекцію картин і фотокартин, які створювалися протягом 17 років в рамках проєкту «Зустріч поколінь».

На виставці представлені роботи відомого українського фотохудожника Сергія Гуменюка та етнічної німки, мукачівської художниці, заступниці директора Палацу культури і мистецтв Наталії Рибар. Жінка розповіла присутнім про свою участь у проєкті ” Зустріч поколінь”. 

” Я пам’ятаю, як ми збиралися на ці експедиції. Ми багато писали та фотографували. І хоча через події сьогодення чимало з цих споруд, що представлені на виставці вже зруйновані – ми не здамося, встоїмо. Бо ми бережемо свою культуру, традиції і знаємо свою історію. Я вважаю, що таких проєктів має бути ще більше. І я впевнена їх буде чимало після війни будуть – проекти по реконструкції і це буде теж вже свого роду історія”,- зазначила Наталія Рибар.

До привітань також долучилися керівник ГО ” Німецька молодь Закарпаття” Юлія Тайпс, начальниця відділу культури та молодіжної політики управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради Ірина Калій  та  директор Палацу культури і мистецтв. Юрій Чорій.

Побачити та оцінити фотороботи можна буде протягом двох тижнів. 

                                           Ірина Грабко

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах