136747
11:32 4.102022

У Перечині відкрили волонтерський інтеграційний ХАБ

Життя 5376

Вчора, 3 жовтня, у Перечині відкрили волонтерський інтеграційний ХАБ у приміщенні Центру культури і дозвілля Перечинської міської ради. Раніше у цій будівлі, яку звели майже 40 років тому, знаходився Перечинський районний будинок культури, гімназія та районна бібліотека.

ХАБ буде проводити свою діяльність у відремонтованому приміщенні на другому поверсі, де раніше було кафе РБК, а потім їдальня гімназії. Директор ЦКіД Микола Годований разом із своїми колегами та волонтерами безкоштовно надали приміщенню божого вигляду, як кажуть на Закарпатті. Воно займає 110 метрів квадратних.

Що зроблено і за чиї кошти?

Як розповів кореспонденту «Карпатського об’єктива» голова правління БФ «Центр громадських ініціатив» Андрій Вишняк, приміщення для ХАБу надала Перечинська міська рада. «Донор погодився дати гроші на матеріали, ремонт та фарбування стелі, циклювання та лакування підлоги у сумі близько 80 тис.грн. Це програма Розвитку ООН. Було придбано фарбу, лак тощо. Директор Микола Годований зі своїми колегами та волонтерами всі роботи проводили безкоштовно. Відремонтували та пофарбували стелю, почистили та помили стіни, відреставрували двері, зробили циклювання підлоги, цей художній паркет покрили лаком. Окремо було придбано жалюзі на вікна за 19 тис.грн., екран за 22 тис.грн., два ноутбуки, проектор вартістю 100 тис.грн.».

Яка мета хабу і для кого будуть відчинені двері?

– МетоюМолодіжного інтеграційного відкритого простору (зараз модно це називати «ХАБ») є створення та надання місця, де можна зустрічатися, спілкуватися молоді громади та особам з числа внутрішньо переміщених осіб. Коли ми говоримо про молодь, то це не означає, що це молодь до 35-ти років. Цей простір буде використовуватися для різних вікових категорій. Щоб люди могли зібратися тут, переглянути фільми. Для цього придбано великий професійний екран, проектор, два ноутбуки. Тут передбачено проведення різноманітних майстер-класів, заходів для усіх вікових категорій, дискусійних зустрічей, – зауважив Андрій Миколайович.

У відкритті взяв участь і міський голова Перечина Іван Погоріляк.

– Переступивши поріг відремонтованого приміщення, я не впізнав його – вражений. У якому стані та вигляді було два місяці тому і тепер – це небо і земля. Було собі таке совдепівське кафе, а тепер заходиш як в музей з сучасним обладнанням. Таку підлогу із художнім паркетом мало де побачиш. Хочу подякувати всім, хто долучився до цієї справи, – організаторам і виконавцям. Ви – молодці, – похвалив людей очільник громади і додав: – У 2017 році був створений Молодіжний ХАБ «Хижа». Міська рада надала йому приміщення у «Комунальнику». Там було все добре, але далеко від центру. Тепер «Хижа» буде тут. Звертаюсь до директора Центру культури і дозвілля з проханням, щоб цей ХАБ був відчинений у всі дні тижня. 11 жовтня шосту річницю створення нашої громади будемо відзначати тут.

Потім відбулися майстер-класи із малювання димом, діти та дорослі розмальовували екоторбинки та магнітики на тему «Україна і Перечин».

Отож, у Перечинської територіальної громади є приміщення, обладнання, будуть меблі – для розвитку та проведення дозвілля. Зі своїми ідеями звертайтеся до ЦКіД та БФ «ЦГІ».

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах