18976
16:56 3.102022

Від чого найчастіше помирають закарпатці

Життя 4167

Закарпатці народжуються, але й на жаль, помирають. І приріст населення в нашій області останнім часом від’ємний, тобто фактично його немає. І людські життя забирає не тільки війна, ідуть у вічність наші земляки не лише через старість, але й передусім – через проблеми, пов’язані зі здоров’ям… нерідко в досить молодому віці. Тож від чого найчастіше помирають закарпатці? Відповідь шукав «Карпатський об’єктив».

Від болю в серці й голова болить

Звісно, у нас найбільш обговорюваною темою смерті є загибель у зоні бойових дій. Бійців велика кількість людей проводжає в останню путь, про це пишуть газети, це показують у сюжетах на телебаченні. Однак далеко від фронту, на Закарпатті, щоденно також помирають люди. І, згідно зі статистикою, найбільш розповсюдженою причиною є серцеві захворювання.

За даними Головного управління статистики у Закарпатській області, всього за один місяць цього року (січень) від захворювань серця та кровообігу у області померло 917 людей, від ішемічної хвороби серця – 403.

На жаль, чи не кожен другий закарпатець має проблеми з серцем, від одного лише інфаркту щороку помирає близько 250 наших земляків. Через неправильне харчування багато людей страждають від ожиріння, що також негативно впливає на серце.

Утім, дехто, почувши діагноз про серцеву недугу, починає панікувати. Не варто. Із цим також можна жити.

Завідувач кардіохірургічним відділенням Закарпатського обласного клінічного центру кардіології та кардіохірургії Павло ЛУКАЧ каже, що більшість хвороб серця повністю вилікувати не можна, але терпіти їх також не потрібно.

«Якщо у людини хворе серце, то це не означає, що все, кінець життя. Звернувшись на ранніх стадіях і ще й застосовуючи правильне лікування, фізично можна проблеми взагалі не відчувати. Якщо ж недуга вже дуже запущена, повернути людині здоров’я надзвичайно складно, але також продовжити їй життя можна. А загалом, якщо не запускати захворювання, якщо приймати потрібні препарати, за необхідності, пройти хірургічне втручання з метою призупинення розвитку захворювання, можна жити практично нормальним життям», – розповідає він.

Директор інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова Василь Лазоришинець запевняє, що навіть вік не є перепоною для того, аби бути здоровим. За його словами, він оперував не лише новонароджених, але й людей, яким уже за 100 років і вони жили далі. Загалом лікар виконав понад 7,5 тисяч операцій на серці.

«Були у мене різні випадки, та головне, аби вони мали щасливий фінал, – каже він «Карпатському об’єктиву». – Оперував якось трирічного хлопчика із Тячівського району. Це була дуже складна операція. Якби ми йому підключили тоді штучне серце, він би не вижив. Та ми врятували його рідне. Робили це разом із американськими колегами. Зараз із ним усе добре. Він бігає, активний і не відчуває дискомфорту».

Тому тим, у кого прихопило серце, не варто на собі ставити хрест. Безвихідних ситуацій немає. Якщо знайти хорошого спеціаліста, не запускати хворобу, якщо і не позбутися її повністю, то хоча б, продовжити собі життя можна.

Рак косить закарпатців

Другою розповсюдженою причиною смерті закарпатців є рак.

Від новоутворень, згідно зі статистикою, протягом січня цього року померло 183 людини, з них від злоякісних пухлин – 179.

Тут ситуація складніша, аніж із серцем. І дуже прикро, коли від цієї страшної недуги помирають діти.

Катерина Легерда – волонтерка. Жінка вже багато років разом із однодумцями допомагає збирати кошти онкохворим діткам, яких лікують у Закарпатській обласній дитячій лікарні.

«Дякуючи небайдужим людям, ми підтримуємо хворих на рак діточок. Часто у їхніх родин практично немає грошей. Ми долучаємо людей і з інших країн, часто потрібно оплачувати лікування чи реабілітацію за кордоном. Це – космічні і непосильні для родин суми. І найбільш боляче, коли наступає ремісія… а потім, після усіх прикладених зусиль, малюк помирає. Немає слів, аби передати наш відчай у ті миті. На превеликий жаль, таких діточок у області немало. Багато з них виживають, але є й такі, які стають янголами. Рак не знає віку. Зараз він може підкосити будь-якого. І дуже страшно, коли від нього помирають ті, хто ще навіть не встиг пожити, порадіти життю», – каже вона.

Загалом за минулий рік, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, від раку у світі померло близько 10 млн людей. Найбільш поширеними були рак грудей, легенів, товстої і прямої кишки, простати, шкіри та шлунку. В Україні в цілому, як і на Закарпатті зокрема, рак посідає друге місце за рівнем смертності. Хоча, кількість смертей на 10 тисяч населення у нас дещо нижча, ніж у державі загалом (21,3), або у східних областях (26,8). Ми маємо найнижчий у державі показник – (15,9). Тож виходить, що не все у нас так і погано!

Нервові зриви, алкоголь, аварії, самогубства

На третьому місці за смертністю, як запевняють у Головному управлінні статистики у Закарпатській області, був COVID-19. Від нього пішло з життя у січні 2022 року 177 закарпатців.

Про цю хворобу вже писано-переписано. Не чули про неї хіба що немовлята. Тож детально зупинятися на ній не будемо. Натомість розглянемо інші недуги.

На четвертому місці – хвороби органів травлення – 91 випадок, із них алкогольна хвороба печінки – 30.

Як не прикро, наші земляки не всі правильно харчуються. Смачна закарпатська їжа є переважно шкідливою і негативно позначається на здоров’ї. Плюс далеко не всі продукти з супермаркетів належної якості. Дається взнаки і нерегулярний прийом, і зловживання ліками, і інші фактори… У результаті все це позначається не лише на самопочутті, але й на здоров’ї. А коли мова йде про алкоголь, то взагалі «стоп-кран» вчасно спрацьовує абсолютно не у всіх… Тож у підсумку… маємо те, що маємо. А картина – далеко не втішна.

Хвороби органів дихання (80 випадків), серед яких грип і пневмонія (30 випадків) у списку причин смерті мешканців області посідають п’яте місце.

Відтак ідуть смерті від недугів нервової системи – 24, ендокринні хвороби, розлади харчування та порушення обміну речовин – 23, інфекційні та паразитарні хвороби – 23 у тому числі туберкульоз – 17 випадків.

Це – ключові захворювання, які здебільшого стають причиною смерті наших земляків.

Основні, але не всі. Деякі захворювання кваліфіковані дуже науково, як от окремі стани, що виникають у перинатальному періоді. Фактично це – хвороби новонароджених і від них помирає а середньому 5 немовлят на місяць. Або от інші причини смерті дітей – природжені вади розвитку, деформації та хромосомні аномалії, які призводять до загибелі в середньому 3 малюків у місяць.

Страждають закарпатці і від харчових отруєнь, які в січні цього року відібрали життя 7 осіб, хвороб психіки, які «понесли» з цього світу 6 людей. Хвороби кістково-м’язової системи та сполучної тканини вказані як причина смерті 3 наших земляків за місяць, хвороби сечостатевої системи – 2, а хвороби шкіри та підшкірної клітковини – 1 закарпатця. Крім того, 2 людей померло через розлади поведінки внаслідок вживання алкоголю.

Нещасні випадки також є однією з причин смерті мешканців області. Через них ми втрачаємо впродовж місяця 6 осіб, в результаті пожеж та утоплень – 4. Ще п’ятеро людей скоїли самогубства. Також під час аварій на дорогах у середньому гине 5-7 людей щомісячно.

У загальному таку картину маємо постійно, крім COVID-19, статистика захворюваності якого коливається залежно від сезону. До того ж, цю хворобу вже навчилися досить добре лікувати. Тож кількість смертей зараз від коронавірусу зовсім невелика. А в основному, як бачимо, найбільше закарпатців «косять» хвороби серця та рак.

Тож наостанок хочеться всім побажати бути здоровими, не хворіти та жити довго і щасливо.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах