135614
17:21 7.092022

Закарпаття готується до фестивалю театрів ляльок

Життя 4505

З 1-го по 4 жовтня на Закарпатті триватиме онлайн-фестиваль для дітей «Інтерлялька-2022». Свої роботи покажуть 17 колективів, в тому числі 7 закордонних: з Ізраїлю, Болгарії, Словаччини, Аргентини, Грузії, Литви та Польщі.

Міжнародний фестиваль театрів ляльок «Інтерлялька» заснували в Ужгороді на базі Закарпатського академічного обласного театру ляльок «БАВКА» ще у 1990 році. Цьогоріч фестиваль проведуть вже у 18-те.

– Вперше фестиваль буде проводитися в онлайн-форматі, – розповідає Мирослав Петій, голова оргкомітету, керівник театру ляльок. – Традиційно ми проводили фестиваль за участі великої кількості учасників, як з України, так і зарубіжжя. До прикладу, у 17-ому фестивалі, який відбувся у 2019 році, взяло участь 15 колективів, 10 з них – іноземних. Цьогоріч у нас буде 17 колективів. 10 найкращих українських та 7 – іноземних.

Фестивалю «Інтерлялька» немає аналогів в Україні. Окрім того, це фестиваль-конкурс. Проводиться він з метою розвитку та популяризації театрального мистецтва театрів ляльок, покращення професійної та виконавської майстерності режисерів та акторів театральних колективів, обміну досвідом, встановлення творчих зв’язків, розповідає голова журі фестивалю.

– У свій час Олександр Туряниця у 1990 році зробив неможливе – започаткував перший Міжнародний фестиваль театрів ляльок. Зараз в Україні проводять багато таких фестивалів. Утім перший, зародився тут, в Ужгороді. Тож можна вважати, що саме це дало поштовх до розвитку сучасного українського театру ляльок, – зауважив під час пресконференції Леонід Попов, голова журі, заслужений артист України.

Всі театральні вистави можна буде переглянути безкоштовно на каналі youtube каналі театру ляльок чи на сторінці у facebook. Переможців фестивалі визначать п’ятеро членів журі. А ось церемонію відкриття фестивалю обіцяють повести 1 жовтня на площі Театральній.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
У ПП «Чоп-Захонь» виявили незаконний імпорт на понад мільйон гривень
13:31
У «Совиному гнізді» презентували фотоальбом «Ужгород колись і нині»
13:11
29-річний закарпатець підпалив співмешканку, бо приревнував до вітчима
12:19
Центри рекрутингу української армії запрацювали в Ужгороді та Мукачеві у приміщенні місцевих ЦНАПів
12:02
На Рахівщині трапилися дві аварії, в яких травмувалися малолітні діти
11:55
Впродовж попередньої доби вогнеборці загасили одразу дві пожежі на сміттєзвалищах
11:41
На ринках Ужгорода вже продають закарпатську черешню
11:26
Муніципали винесли 955 повідомлення за несплату послуг із користування паркувальними майданчиками в Ужгороді
10:29
Пошкоджені та зруйновані дамби, лінії берегоукріплення – Закарпаття гостро потребує коштів для протипаводкового захисту
10:10
На Мукачівщині рятувальники ліквідували пожежу в літній кухні
09:56
Всі новини