134068
22:50 8.082022

У Берегові розпочалося навчання педагогів у рамках Літньої академії

Життя 3896

8 серпня у стінах Закарпатського угорського інституту імені Ференца ракоці ІІ стартували лекції Літньої педагогічної академії. Тут освітяни мають можливість поспілкуватися та прослухати цікаві лекції щодо сучасних проблем освітнього процесу. Триватимуть 30-ти годинні курси з підвищення кваліфікації до 12 серпня.

Понад 100 педагогів як у аудиторії, так і онлайн, зареєструвалося на проходження курсів Літньої академії. Цьогорічна тема – «Одним кроком ближче до Європи», тож не дивно, що під час своїх виступів спікери проводили паралелі між освітніми процесами в Україні, ЄС та навіть США. Організатором заходу традиційно виступило Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство.

Відкрила навчання для педагогів своєю лекцією Ільдико Орос, президентка Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ та голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства. Передусім вона наголосила на тому, що нарешті, після двох років перерви є можливість провести такі курси в аудиторії, а не тільки онлайн, адже живе спілкування не замінить монітор комп’ютера.

«Ми, люди, соціальні істоти, нам потрібно спілкування та компанія однодумців. Тому, сподіваюсь, що протягом днів, проведених у стінах ЗУІ ви зможете обговорити між собою всі наявні питання, адже всі ми різні і проблематику сприймаємо теж по-різному», – додала пані Ільдико.

Тема виступу президентки ЗУІ стосувалася розподілу годин у навчальному плані угорськомовних шкіл як моделі інтеграції до ЄС. Ільдико Орос зауважила, що обрана тема не випадково, адже протягом останніх років велися численні зустрічі з представниками Міністерства освіти і науки України щодо визначення навчального плану в угорськомовних школах. Так, голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства розповіла про основні критерії та рівні, згідно яких має будуватися навчальний план, розподіл годин та навантаження.

Для педагогів запросили лекторів, які працювали та надалі працюють над тим, аби сформулювати правильну концепцію та техніки викладання української мови в угорськомовних школах та вивчення угорської як іноземної. Серед лекторів першого дня Літньої академії були й ректор Закарпатського угорського інституту Іштван Черничко та керівниця Благодійного фонду «GENIUS» і Навчально-консультаційного центру ЗУІ Наталія Вароді.

Протягом п’яти днів педагоги краю, зокрема, обговорять роль мови та культури в освітньому процесі ЄС та України, діджиталізацію освіти. Крім того, поспілкуються з психологами щодо правильного реагування та розуміння стану дітей, їхніх внутрішніх переживань, сприченених війною.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах