132944
22:48 13.072022

В Ужгороді відкрили виставку антивоєнних карикатур та погасили поштові марки. Фото

Життя 6308

В Ужгороді презентували виставку політичних та антивоєнних карикатур, яка вмістила понад триста робіт авторів із понад п’ятнадцяти країн світу.

Сатира – це теж зброя у війні проти РФ, пояснила співорганізаторка виставки Тетяна Чичкалюк на відкритті 13 липня. 

На презентації також погасили марки й конверти з лімітованої колекції за ескізом рівненського художника і музиканта Юрія Журавля «Святий Миколай захищає Миколаїв», а також одеського художника-карикатуриста Віктора Джевага «Ассоль вже не та». 

У церемонії гасіння марок взяли участь представники Ротарі-клубів «Одеса-Ришельє», «Ужгород», «Миколаїв», Ужгородської дирекції «Укрпошти», міської ради Ужгорода.

– Ідея виставки зародилася в Одесі ще на початку березня, – розповідає прес-офіцер Ротарі-клуба «Одеса-Ришельє» Олександр Федорів. –  Всесвітній клуб одеситів та Клуб одеських карикатуристів взялися за організацію цього конкурсу. За кілька днів ми напрацювали умови конкурсу, які відбуваються на волонтерських засадах. Тобто поки війна, усі художники, які взяли участь у конкурсі не отримають жодних нагород, премій тощо. Утім не дивлячись на це, за кілька тижнів ми отримали близько 80-ти робіт, а загалом понад 300. В конкурсі взяли участь 45 художників з 15-ти країн світу. Відтак ми організували ці виставки у 15-ти містах України, починаючи з Одеси. Далі будемо їхати у Словаччину, і навіть у Брюссель.

У свою чергу Тетяна Чичкалюк розповіла, що робити надсилали абсолютно різні, художники й аматори, і навіть діти.

– Це емоційний виклик на те, що відбувається, змінюється ситуація –  змінюються й карикатури. Ми організували інформаційний сатиричний фронт для того, щоб висміяти цих нелюдів, щоб вони стали смішні, а якщо смішні – то не страшні. Мені дуже сподобалася робота «Ассоль вже не та» Віктора Джеваги, це керівник клубу карикатуристів Одеси. І ми разом з Укрпоштою видали лімітовану колекцію марки, – розповідає пані Тетяна. – Що вже казати про нашого улюбленого святого Миколая, який є захисником нашого міста Миколаїв. Тож як тільки побачили роботу Юрія Журавля «Святий Миколай захищає Миколаїв» знали, що така марка просто повинна бути.

Тож з 6 травня близько 300 робіт мандрують містами України. В Ужгороді це була шістнадцята зупинка. А далі – за кордон, в Словаччину і Брюссель.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах