132926
14:06 13.072022

Пензлем за мир: на Берегівщині відбувся пленер митців

Життя 3080

Війна не оминула жодної сфери нашого життя, і всі ми чекаємо якнайшвидшого настання миру. Митець передає все це за допомогою своєї творчості. З цією метою культурно-мистецьке об’єднання «Карпати» організувало в селищі Пийтерфолво тижневий пленер, у якому взяли участь 13 чоловік.

Товариство, яке базується в м. Ніредьгаза, об’єднує угорських та закарпатських художників і цього року відзначає 15-ту річницю свого заснування. З цієї нагоди й виникла ідея провести пленер під гаслом «Пензлем за мир», який відбувся 3–10 липня. Лейтмотивом нинішнього заходу організації, як і всіх інших, стала думка про те, що культура має силу зберігати нації, водночас будуючи мости між ними, таким чином взаємозбагачуючи їх.

Ласло Єврі, голова культурно-мистецького об’єднання, наголосив, що одним із найважливіших напрямів його діяльності є зміцнення мистецької співпраці вздовж угорсько-українського кордону. Це підтверджує й гасло організації: «Культура єднає, а не роз’єднує».

Відтак Ласло Єврі повідомив, що до 15-річчя об’єднання на початку 2022 року планували провести виставку в Будапешті, але через війну в Україні її довелося відтермінувати. Натомість 23 червня в столиці Угорщини відкрилася ювілейна експозиція під назвою «Мистецтвом за мир», де були представлені твори з колекції, зібраної у творчій резиденції організації в Ніредьгазі. Там можна було побачити роботи 11 угорських та 11 українських художників. А після виставки культурно-мистецьке об’єднання організувало на Закарпатті пленер як своєрідну рефлексію на нинішні події.

У творчому таборі взяли участь 13 митців зі Срібної землі, а також вимушені переселенці, які наразі знайшли прихисток у нашому краї. Куратор пленеру Аттіла Коприва повідомив, що спільна творча робота значною мірою допомагає лікувати психологічні травми. «Зараз важливо мати витримку, щоб пережити цей важкий період, і мистецтво в цьому дуже допомагає», – каже відомий закарпатський художник, який погоджується з тим, що війна впливає як на художника, так і на його творчість. «Я теж шукаю нові форми, нові засоби, якими б зміг передати ці емоції, адже суть художника – творити чесно, розкриваючи свій внутрішній світ», – зазначає Аттіла Коприва. Незважаючи на те, що кожен учасник пленеру має характерні техніку та стиль, оглядаючи завершені роботи, можна побачити, що всі митці змінилися певним чином.

Під час заходу президент Національної академії мистецтв України Андрій Чебикін вручив грамоту Ласлу Єврі на знак визнання його внеску в зміцнення українсько-угорської культурно-мистецької співпраці.

Відтак художники відвідали картинну галерею та школу мистецтв у селищі Пийтерфолво, де в рамках невеликого концерту місцеві діти представили результати свого навчання. Виступ був різноманітним: вихованці виконували народні пісні, класичну музику та сучасні танці. Культурно-мистецьке об’єднання «Карпати» на знак вдячності подарувало школі художнє приладдя.

«Тут художники працюють у творчому середовищі в мальовничому краї на березі Тиси. Побачене вони відразу ж відтворюють на полотні. Крім того, митці помічають багато такого, що надовго залишається в їхній пам’яті, а згодом з’являється у творчості. Я приїхав дещо пізніше, проте за ці три-чотири дні серйозно підзарядився. Такої нагоди в мене не було вже тривалий час. Я дуже радий, що зміг попрацювати разом з художниками, особливо з угорцями», – розповів про свої враження від пленеру киянин Андрій Чебикін.

Окрім нього, участь у пленері взяли Олександр Андялоші (Мукачево), Борис Кузьма (Ужгород), Франциск Ерфан (Ужгород), Габор Гомокі (Пийтерфолво), Ігор Луценко (Мукачево), Юрій Шелевицький (Мукачево), Аттіла Копріва (Мукачево), Петро Матл (Мукачево), Олександр Жильцов (художник з Донецька, який переїхав до Києва, а зараз живе в Мукачеві), Сергій Біба (Ужгород), Сергій Лакатош (Мукачево), Тібор Віллашек (Мукачево), а також фотограф Андрій Авдєєнко (Київ).

«Ми виготовляємо справжні ліки своїми роботами. […] Творчий процес прихований, але художник здатний доносити до глядача його результати через свої роботи. Саме в цьому полягає найважливіша роль мистецтва і творчості», – зазначає Франциск Ерфан, директор Закарпатського обласного художнього музею ім. Йосипа Бокшая.

Роботи, створені під час пленеру, представлять на благодійному аукціоні-виставці в Угорському домі ім. Мігая Мункачі. Зібрані кошти планують передати на підтримку малозабезпечених закарпатців та вимушених переселенців.

Олександра Чуга/Csuha Alexandra/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини