132776
14:12 11.072022

Цього року навчання у Великоберезькому реформатському ліцеї завершили 26 учнів

Життя 1841

Найстаріший закарпатський реформатський середній навчальний заклад цього року закінчили 26 молодих людей. Це був 27-й випуск ліцею. Загалом атестат тут отримали 808 учнів.

Від пастора ліцею Ласла Товта ми дізналися, що вступні іспити цього року успішно склали 29 бажаючих. Проте кількість місць більша, тож було оголошено додатковий набір. З 1 вересня тут планують розпочати навчання, для цього створять усі необхідні умови, навіть якщо ще триватиме війна.

Випускний традиційно відбувся в місцевій церкві, де службу провів єпископ Закарпатської реформатської церкви Шандор Зан-Фабіан.

«Духовність Великоберезького ліцею в ці важкі часи, під час пандемії та війни, характерна для духу закарпатських угорців, які живуть поруч з Угорщиною, але чи не найбільш віддалені від Європи», – наголосив у своїй вітальній промові виконувач обов’язків очільника Консульства Угорщини в м. Берегові Іштван Дєбнар. Дипломат відзначив життєву силу, бажання зберегти власну ідентичність, які характеризують угорську громаду краю й, на його думку, найсильніше виявляються саме в нашій області.

Декан Ужанської єпархії Словацької реформатської християнської церкви Віктор Краус вручив найуспішнішим випускникам та їхнім учителям стипендії ім. Лайоша Гулачі. Їх отримали учні Мартон Пал, Естер Яро, Тюнде Адам, Беата Добша та педагоги Дьордь Сабов, Томаш Гейдер, Ізольда Леврінц і Тімея Тар. Ініціатором надання стипендії ім. Лайоша Гулачі, заснованої реформатською церквою словацької Верховини, виступив Андраш Дьордь, який народився в закарпатському селі Баркасово, закінчив Великоберезький реформатський ліцей, а нині служить пастором у Словаччині.

Від імені Угорської реформатської служби допомоги випускників привітав пастор Норберт Молнар і вручив їм невеликі подарункові набори.

Почесний голова Товариства реформатських пресвітерів Даніел Сабов провів паралель зі своїм випускним, який також відбувався у воєнний час. «Труднощі, спричинені війною, зміцнили віру в Бога вчителів та їхніх учнів. Якщо так буде й зараз, ми збережемо нашу громаду попри всі труднощі», – резюмував Даніел Сабов.

Відтак з випускниками попрощалися учні, які закінчуватимуть ліцей наступного року. Вони продекламували тематичні вірші та зачитали прощальну промову.

Пастор Ласло Товт за традицією ліцею попрощався з кожним із 26 випускників окремо. Після цього Естер Яро та Мартон Пал передали символічну естафету 10-класникам.

Під час прощального виступу випускники засвідчили свою віру у Всевишнього, подякували йому за отриману турботу та просили Божого благословення на втілення своїх планів.

Пастор ліцею зазначив, що цьогорічний випускний з огляду на пандемію та воєнну ситуацію вийшов нетрадиційним, адже багато хто долучився до події в онлайн-форматі. Серед них і класні керівники випускників, які висловили напутнє слово у відеозверненні.

«Нинішній випуск за рахунком 27-й у ліцеї, першому на Закарпатті реформатському середньому навчальному закладі. Разом із вами атестат тут отримали загалом 808 випускників», – повідомив Ласло Товт.

На предметних олімпіадах та конкурсах відзнаки здобули 47 учнів. Серед них і четверо випускників: Олівія Молнар, Естер Яро, Тюнде Адам, Мартон Пал.

Колишня учениця ліцею, яка нині живе в Угорщині, Андрея Мезев та її чоловік виступили з ініціативою підтримати подальше навчання одного з випускників закладу (таку допомогу колись одержала й вона сама). За пропозицією класного керівника та керівництва ліцею обрали Тюнде Адам із Есеня, яка, окрім відмінних результатів у навчанні, долучалася й до громадської роботи. «Вона була старостою класу, головою студентського пресвітерію, редактором газети, переможницею багатьох предметних олімпіад, тож по праву може отримати цю винагороду від колишньої студентки та односельчанки», – пояснив рішення педагогічного колективу пастор закладу.

У Великоберезькому реформатському ліцеї цього року вшосте вручили і премію «Учитель року», яку цьогоріч отримав викладач фізики з 53-річним стажем Тівадар Бачко.

Від імені батьків з подякою Всевишньому та педагогам виступив пастор Ракошинської реформатської громади Ласло Пал. Черпаючи силу зі слова Божого, він закликав присутніх не боятися труднощів сьогодення.

«Передавайте іншим людям цінності, скарби, дари, які ви отримали від Бога через нас, ваших батьків і тих, хто був поруч у вашому житті!» – закликав випускників на завершення свого напутнього слова пастор ліцею Ласло Товт.

Після урочистостей випускники, прощаючись і співаючи тематичні пісні, ще раз обійшли будівлю церкви та ліцею.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Закарпатські рятувальники ліквідували пожежу на сміттєзвалищі. Є потерпілий
12:28
Поліція Рахівщини розслідує ДТП, внаслідок якої травмовано малолітню дитину
11:55
Сьогодні на Рахівщині зустрічатимуть полеглого Героя Миколу Павлюка
11:53
На Закарпатті ДБР повідомило про підозру керівництву заповідника, які завдали місцевому бюджету збитків на 6,2 млн грн
11:29
Мобільний рентгенкабінет працює на вулиці Гранітній в Ужгороді
10:50
На Закарпатті ДБР повідомило про підозру керівництву заповідника, які завдали місцевому бюджету збитків на 6,2 млн грн
10:22
Ужгородські вогнеборці ліквідували загоряння в автомобілі
10:01
Збував метамфетамін: взяли під варту керівника одного з підрозділів Управління ДСНС на Закарпатті
09:44
У Мукачеві стартував Чемпіонат України з боксу
09:24
На Ужгородщині виявили водія у стані наркотичного сп’яніння
09:22
Всі новини