132684
09:28 9.072022

Двоє закарпатців відкрили українську їдальню в румунській Клуж-Напоці

Життя 1897

Двоє біженців із Закарпаття румунського походження відкрили в Клуж-Напоці службу доставки їжі, за допомогою якої з одного боку доставляють українські страви тамтешнім мешканцям, а з іншого дають роботу своїм співвітчизникам.

Васіле Міхалка та Лівіу Тіпле походять із Закарпаття, невеликого поселення, де разом живуть румуни, угорці та українці, тож багатомовність Клуж-Напоки, де компактно проживають румуни та етнічні угорці, не була для них дивною, – пише Maszol.

Оскільки рідною мовою для них є румунська, їм було легко знайти роботу в Румунії, але вони одразу збагнули, що ті, – особливо старше покоління, хто не знає румунської чи англійської, – не можуть сподіватися на роботу в довгостроковій перспективі.

Тож молоді люди відчули, що повинні щось робити. Тому об’єдналися, аби створити компанію з доставки їжі «Uсraina Food», яка доставляє додому традиційну українську їжу по всій Клуж-Напоці. Зараз у них працюють три шеф-кухарі, є можливість замовляти страви онлайн, а також доставляти страви своїм клієнтам за певною адресою. Мовляв, вони хотіли нелегально перевезти до Румунії трохи української історії, а також хочуть допомогти співвітчизникам, які шукають можливість заробітку.

Знати мову не потрібно

Ви можете знайти роботу в Клужі, але знання мови є важливими у сфері послуг. З іншого боку, працівники ресторану не повинні турбуватися про це, оскільки засновники знають румунську мову та займаються оформленням документів і доставкою їжі.

Uсraina Food в основному спеціалізується на макаронних виробах з начинкою, тому що досі в Румунії таких було небагато. Серед традиційних українських страв є вареники, але є й рецепти інших народів, наприклад, хінкалі та манти. Манта має уйгурське походження і потрапила на територію нинішньої України за посередництва Туреччини, повідомляється на сайті Uсraina Food.

Лівіу Тіпле бачить, що у них замовляє їжу багато українців, які скучили за смаками дому, але є клієнти і з Клужа, бо це для них новинка, більшість із них ніколи не куштували таких страв. Вони хочуть розвиватися і розширюватися в довгостроковій перспективі, але щоб створити повноцінний ресторан, потрібні більші інвестиції.

Джерело: maszol.ro

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті відкрили меморіальну дошку на честь полеглого Героя Руслана Гребенюка
17:15
«Земля радіє сонцю»: у ПАДІЮНі відбулося свято весни
17:00
В Ужгороді віддали шану загиблому захиснику – солдату, стрільцю-помічнику гранатометника Івану Бенці
16:47
Віцепрезидент АсМАП про затримання та мобілізацію водіїв вантажівок: працюємо над вирішенням питання з ОВА
16:35
У Малому Березному сталася автотроща
16:11
Пенсійники Закарпаття підсумували роботу за перший квартал поточного року
16:00
На Хустщині мешканець селища викинув тушки тварин
15:41
В Ужгороді провели традиційний шаховий турнір
15:29
Поліція Міжгір’я завершила розслідування за фактом убивства собаки у Пилипці: обвинувачений постане перед судом
15:18
Мільйон гривень збитків бюджету: за матеріалами Бюро економічної безпеки на Закарпатті судитимуть підприємця
15:08
Всі новини