13203
21:07 23.082016

Реєстрація без проживання

Життя 9799

P1020425«Я проживаю в неприватизованій квартирі як квартиронаймач, бо отримав її на роботі з ордером на вселення. Також у житлі прописав колишню співмешканку, із якою перебував у громадянському шлюбі 5 років. Останні шість років не живемо разом. Хочу запитати, чи має названа жінка якісь права на цю квартиру, чи може знову заїхати до помешкання й проживати там. Віталій, Ужгород»

На сьогодні інститут прописки замінений нормами, що регулюють поняття реєстрації місця проживання. Якщо вищеназвана жінка не проживає у квартирі протягом більш ніж шість місяців, то у вас як квартиронаймача виникає право звернутися до суду з вимогою про визнання особи такою, що втратила право на житло. Якщо на ваші вимоги пристануть, то рішення інстанції буде підставою для реєстраційної служби зняти колишню співмешканку з реєстрації. Після цього права на вселення до помешкання така особа не матиме. Якщо ж вона й надалі залишатиметься зареєстрованою (прописаною) за вказаною адресою, то в неї залишається можливість користуватися приміщенням, адже свого часу ви прописали її добровільно, надавши відповідну письмову згоду при оформленні прописки, а тому, згідно із законодавством, жінка вважатиметься членом сім’ї квартиронаймача та матиме рівні з вами права на користування помешканням.

Також ще одним важливим моментом є факт того, що коли ви забажаєте приватизувати квартиру, то перехід права власності з державної до приватної форми відбуватиметься на всіх зареєстрованих там осіб спільно і режим права власності на квартиру визначатиметься як спільна сумісна приватна власність. Тобто не тільки ви, а й жінка, про яку йдеться, стане власником квартири. У подальшому такий режим спільної сумісної власності може спричинити чимало незручностей, до прикладу, продати, подарувати, обміняти чи в інший спосіб розпорядитися помешканням без згоди колишньої співмешканки або рішення суду ви вже не зможете. Окрім того, реєстрація місця проживання – відомості для можливості офіційного листування, вручення кореспонденції та можливість держави знати, де конкретну особу можна знайти. Таким чином, будьте готові до отримання повідомлень, вимог, претензій, повісток правоохоронних органів, судових повісток, листів із державної виконавчої служби, судових рішень, які стосуються прав та майнових зобов’язань вищеназваної жінки, тощо. Також можливими будуть візити до помешкання представників органів державної влади у випадку необхідності пошуку (розшуку) особи, про яку ви говорите, або належного їй майна з метою його стягнення або арешту. Саме тому краще звернутися до кваліфікованого юриста, який би докладніше з’ясував дійсну ситуацію та зміг ужити заходів для можливості зняти з реєстрації вказану особу.

Віталій БУРИШИН,

адвокат

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах