131389
15:56 14.062022

Дарувати кров – дарувати життя: у Мукачеві відзначили Всесвітній день донора крові

Життя 51941

14 червня у відділенні переливання крові лікарні святого Мартина в Мукачеві провели День донора. День, коли людям нагадують про потребу в безпечній крові, її компонентах або препаратах, а також дякують тим, хто, здаючи свою кров, рятує життя інших.

Символічно й те, що серед донорів, які прийшли здати кров до мукачівського відділення, чимало військовослужбовців. Зокрема почесний донор Данило Бондаренко. Чоловік родом з Полтави, кров здає зазвичай там. Та потрапивши на Закарпаття, каже, не зміг зрадити традиції, адже робить це регулярно вже протягом 17 років.

«Я вірю в Бога і роблю це з християнських спонукань. До війни здавав кров кожні 2–3 місяці, а зараз, коли є така можливість. Ця процедура, окрім того, що приносить користь іншим, добре впливає ще й на самого донора.

Перші три дні в мене легкий дискомфорт, а потім я дуже явно відчуваю прилив нових сил, як у молодого юнака», – ділиться емоціями Данило Бондаренко.

«Гострої потреби в донорах на сьогодні немає, – каже завідувачка відділення Оксана Свалявчик. – До сьогодні кров здало вже 788 донорів. Це при тому, що в нас річний план – 1000. Насправді нам потрібно, аби кожного дня приходило 4, 5, максимум 10 донорів. Річ у тім, що кров здатна втрачати свої властивості та має термін придатності. Наприклад, ретроцитарна маса зберігається всього дві доби. Саме тому треба, аби щодня кров здало декілька донорів. Щоб мати свіжу ретроцитарну масу. А от плазма зберігається три роки, її запас у нас величезний».

У відділені створений реєстр донорів, яких викликають, коли потрібна якась конкретна група крові. Оксана Свалявчик додає, що люди радо відгукуються й охоче приходять. Адже донорство крові було, є і буде благородною, почесною та цінною місією кожної людини.

Ірина ГРАБКО

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах