130341
16:58 26.052022

На Рахівщині триває вакцинація дорослих від дифтерії та правця

Життя 3329

На виконання розпорядження голови Закарпатської ОВА від 20.04.2022 №135 «Про проведення заходів з імунізації населення за епідемічними показниками» в районі триває вакцинація дорослого населення від дифтерії та правця серед різних категорій осіб, зокрема за допомогою роботи виїзних мобільних бригад.

За оцінками ВООЗ, вакцинація дозволяє щорічно запобігати до 3 млн. смертей від дифтерії та правця. Дорослі повинні робити щеплення від дифтерії та правця з інтервалом в 10 років, адже імунітет не вічний і імунні клітини необхідно регулярно оновлювати. Якщо вакцинація в дитинстві не проводилася, то дорослому необхідно зробити 3 щеплення для формування імунного захисту: перші дві дози вакцини вводяться з інтервалом в 30-45 днів, третя – через 6-12 місяців після останньої. Вакцинація проти дифтерії, правця дорослим – це обов’язкові щеплення, які передбачені Календарем і проводяться за рахунок бюджету України.

Людям, які входять до групи ризику в зв’язку зі своєю професійною діяльністю, необхідно стежити за регулярністю ревакцинації. До групи ризику належать: працівники сільського господарства; санітарно-епідеміологічних служб; будівельники, чия діяльність пов’язана з роботами по виїмці та переміщенню ґрунту, лісозаготівлями, дератизацією та дезінсекцією; працівники, що займаються заготівлею, зберіганням і обробкою продуктів тваринництва та с/г, які обслуговують каналізаційні мережі та обладнання; працівники медичних установ, лабораторій, освітяни.

У зв’язку з агресією російської федерації та військовий стан в Україні, небезпека зараження правцем та дифтерією серед військовозобов’язаних та осіб від яких залежить процес реагування на кризові ситуації і відновлення функціонування об’єктів критичної інфраструктури, надзвичайно висока.

Всі вищевказані категорії громадян можуть звернутися за безкоштовною вакцинацією до свого сімейного лікаря в центри первинної медико-санітарної допомоги.

Про це інформує Рахівська райдержадміністрація.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах