126393
16:18 23.032022

Не паліть суху рослинність - Держекоінспекція Закарпаття

Життя 3123

Вкотре Державна екологічна інспекція у Закарпатський області застерігає: спалювання сухостою має дуже серйозні наслідки як для здоров’я людей, так і для природи.

Майже на всій території області відчутний дим від паління минулорічної трави та чагарників. На превеликий жаль, «господарі» знов і знов ігнорують заклики не палити траву, навіть знаючи про шкоду від цього процесу. Лише впродовж минулої доби за даними Головного управління ДСНС України у Закарпатській області на території області зафіксовано 60 випадків загорання сухої трави та чагарників на відкритій території. В основному горіло на Ужгородщині (20 випадків) та Мукачівщині (17). Також зафіксовано 12 займань в екосистемах Берегівського району та 6 – на Хустщині, 3 пожежі в екосистемах сталося у Тячівському та 2 – у Рахівському районах. Усього пожежами знищено 95,112 га сухої трави й чагарників.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! Спалювання сухого листя і трави – ЗАБОРОНЕНО ЗАКОНОМ!

Ще 17 березня 2021 року набрав чинності Закон України про посилення відповідальності за спалювання сухої трави, поживних залишків, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах та поза їх межами, яким були внесені зміни до ст. 77 та 771 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Тож такі правопорушення тягнуть за собою накладення штрафу: на громадян від 3060 грн. до 6120 грн., на посадових осіб від 15300 грн до 21420 грн.

За спалювання відходів і залишків сухої рослинності за статтею 82 КУпАП передбачено штраф: для громадян від 340 грн. до 1360 грн., для посадових осіб від 850 грн. до 1700 грн.

А 3 березня 2022 р. внесено зміни до Кримінального кодексу України, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Зокрема, у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів додано також навмисні підпали, зокрема й сухої рослинності. Для порушників передбачено покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

Звертаємось до всіх без винятку – не створюйте додаткових надзвичайних ситуацій. Бережіть довкілля! Будьте відповідальними!

Про це інформує Державна екологічна інспекція у Закарпатській області.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини