126059
15:29 18.032022

Угорщина готова до прийому чергової хвилі українських біженців – держсекретар

Життя 4193

«Ми підготовлені до прийому ще більшої кількості біженців, яка очікується найближчими днями з України, у пунктах допомоги, створених на українсько-угорському кордоні», – повідомив агентству МТІ держсекретар з питань міжконфесійних та міжнаціональних зв’язків Угорщини, голова Національної гуманітарної координаційної ради Міклош Шолтес.

Після візиту в пункти пропуску «Барабаш» і «Берегшурань» Міклош Шолтес розповів кореспонденту МТІ, що, згідно з інформацією правоохоронців та благодійних організацій, які працюють на кордоні, ситуація в регіоні протягом минулих днів була відносно спокійною, проте, судячи з новин, які надходять із сусідньої країни, невдовзі з боку Закарпаття до Угорщини очікується наплив людей.

Держсекретар підтвердив, що протягом минулих днів ті, хто надає підтримку біженцям, могли трохи перевести дух, але дуже важливо, щоб благодійні організації й надалі мали можливість за допомогою ще більшої кількості засобів забезпечувати людей, які прибувають з України.

Міклош Шолтес повідомив, що Центри підтримки біженців наповнені гуманітарною допомогою, яка надійшла з різних куточків Угорщини. Через це надалі просять відправляти продукти харчування та іншу допомогу на склад в Араньошапаті, звідки накопичене буде надсилатися в ці Центри чи транспортуватися на Закарпаття.

«На складі в Біаторбадь з 8-ї ранку до 8-ї вечора чекають на допомогу від великий компаній для благодійних організацій», – додав держсекретар.

Центр підтримки біженців у ПП «Берегшурань» у четвер відвідала дружина прем’єр-міністра Угорщини, посол доброї волі угорської Мальтійської служби допомоги Аніта Герцег. В інтерв’ю журналістам вона повідомила, що забезпечення біженців, які прибувають, триває налагоджено, працівники служби допомоги надають людям теплий одяг, гарячу їжу, бутерброди та інформацію, сім’ї з дітьми можуть забезпечити візочками.

«Щемить серце, коли уявляю, що довелося пережити цим мамам із дітьми, які вимушені тікати, адже вони сповнені невизначеністю та страхом, – зазначила Аніта Герцег. – Саме тому дуже важливо, щоб у тих, хто прибуває в Угорщину, перші враження були позитивними, щоб спеціалісти могли зменшити їхню напругу».

За її словами, угорський народ співчутливий, тож не залишився байдужим і під час нинішньої воєнної ситуації. Уже в перші дні війни місцеві мешканці прикордоння об’єднали зусилля для допомоги біженцям, а з появою благодійних організацій надання допомоги відбувається тут у великих масштабах.

«Єдність та бажання допомогти, які були відчутні з першої хвилини, є й досі», – зазначила Аніта Герцег.

Представник угорської Мальтійської служби допомоги Імре Саб’ян повідомив, що біженцям у ПП «Берегшурань» надається і психологічна допомога, котра, як свідчить досвід, потрібна дедалі більше.

«На жаль, дедалі частіше зустрічаються психологічно травмовані біженці. Їм допомагають фахівці, зокрема і спеціалісти, які працюють із дітьми», – додав він.

MTI

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах