125899
20:02 16.032022

Річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848-49 років відзначили у різних куточках Закарпаття

Життя 2958

Меморіальні заходи з нагоди 174 річниці Угорської революції та визвольної боротьби 1848-49 років на Закарпатті відбулися в тихій атмосфері та у вузькому колі. Вінки пам’яті до меморіалів у Мукачеві, Берегові та Виноградові поклали представники Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС), дипломатичних установ Угорщини в краї.

У Підгорянах на околиці Мукачева до обеліска, розташованого тут, вінки поклали заступник голови ТУКЗ-КМКС, депутат обласної ради Гейза Гулачі, очільниця Мукачівського осередку ТУКЗ-КМКС Ержебет Корольова, голова Закарпатської угорської асоціації скаутів Пал Попович, мукачівські скаути та мешканці міста.

В околицях Мукачева, де в рамках визвольного руху 22 квітня 1849 року відбулася битва між армією австрійців та військами угорців, у 1901 році був встановлений обеліск. Тут, на місці Підгорянської битви, з нагоди національного свята, 15 березня, щороку проводять меморіальні заходи із вшанування полеглих героїв пам’ятної битви та революційних подій в Угорщині. Цього року, у зв’язку з війною в країні, урочистостей не було, лише покладання вінків.

У Берегові цього року також не було урочистостей, лише покладання вінків до пам’ятника Шандора Петефі, встановленого в 1991 році. Участь у заході взяли представники угорських громадських організацій міста, голова міської територіальної громади Золтан Бабяк, очільник Берегівського районного осередку ТУКЗ-КМКС, голова фракції «КМКС» ПУУ Берегівської райради Йожеф Шін, секретар ТУКЗ-КМКС з питань комунікації, голова фракції «КМКС» ПУУ в раді Берегівської ТГ Кароліна Дорчі, голова Асоціації «Об’єднання прикордонних самоврядувань Закарпаття» Йосип Резеш, директор Берегівського ліцею ім. Габора Бетлена Арпад Сабо.

У місті Виноградів меморіальне дійство відбулося біля бюсту барона Жигмонда Перені – ішпана Угочанської жупи, який був страчений за активну участь в Угорській революції. Учасники заходу запалили свічки та поклали вінки до пам’ятника, розташованого у дворі місцевої угорськомовної середньої школи. Пам’ятний захід у місті не анонсовували, тож бажаючі протягом дня приходили до пам’ятника, встановленого в 1906 році.

Меморіальні заходи з нагоди 174 річниці Угорської революції та визвольної боротьби 1848-49 років відбулися в багатьох населених пунктах на Закарпатті, проте, з огляду на бойові дії в країні, усюди це було лише скромне покладання вінків пам’яті до меморіалів у тихій атмосфері за участі обмеженого кола осіб. І зі сподіванням у якнайшвидше настання миру.

(dózsa/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах