125815
08:30 16.032022

На Закарпатті покладанням вінків відзначили річницю угорської революції 1848–1849 років

Життя 4283

15 березня – день, який об’єднує всіх угорців, наповнює їх гордістю, де б вони не жили. Саме тоді угорці відзначають чергову річницю революції та визвольної боротьби 1848–1849 років. З нагоди національного свята представники угорських громад збираються разом і вшановують пам’ять героїв тих часів.

Закарпаття теж традиційно долучається до відзначення річниці Угорської революції – щороку в різних куточках краю проводяться меморіальні заходи. Їхніми організаторами виступають як Товариство угорської культури Закарпаття, так і дипломатичні установи Угорщини в Україні. Проте цьогоріч обмежилися тихим покладанням вінків до пам’ятних знаків, присвячених революції 1848–1849 років та її ключовим діячам.

Ідейними батьками революції вважаються відомий політичний діяч Лайош Кошут, граф Іштван Сечені, поет з народу Шандор Петефі та інші. Усі вони, кожен у свій спосіб – через урядові ухвали, матеріальну допомогу, поширення революційних віршів тощо – сприяли бурхливому піднесенню національної свідомості угорців. Попри те, що революція була придушена, вона показала, що угорці можуть об’єднатися й відстояти своє право на свободу.

Тож разом схилити голови та вшанувати пам’ять загиблих у краї зібралися одразу в кількох населених пунктах, зокрема в Ужгороді, Берегові, Мукачеві та Великій Паладі. В Ужгороді та Берегові вінки і квіти поклали біля пам’ятника революціонеру Шандору Петефі, а в Мукачеві – до підніжжя Підгорянського пам’ятного обеліска, де колись група із сотні відданих вояків вступила в запеклий бій одразу з кількатисячним австрійським військом.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах