125307
19:33 8.032022

Угорщина доправила на Закарпаття один з найбільших гуманітарних вантажів. Фото, відео

Життя 9971

8 березня до краю із сусідньої Угорщини прибуло 10 вантажівок гуманітарної допомоги, яку того ж дня розподілили для подальшого транспортування до регіонів, що наразі мають найбільшу потребу, та в місця активних бойових дій. Угорщина протягом останніх майже двох тижнів далеко не вперше відправляє гуманітарний вантаж до Закарпаття, однак цього разу сума допомоги перевищила 2 млрд форинтів.

До слова, транспортуванням гуманітарної допомоги займалося угорське підприємство, де понад 1500 робітників саме з України. Тому завдяки спільним зусиллям Генерального консульства Угорщини в Ужгороді та Угорської екуменічної служби вантаж доправили до Закарпаття на один зі створених гуманітарних хабів.

Вантажівки символічно прикрасили українськими прапорами, що не може не радувати погляд, адже наші сусіди простягають нам руку підтримки та допомоги в такий скрутний час. Це щирий жест, який дійсно необхідний Україні. Понад 80% вантажу – продукти харчування тривалого зберігання, а решта – засоби гігієни та медичне обладнання. Так, до Закарпаття прибуло й 120 апаратів ШВЛ.

Державний секретар міністерства зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Томаш Варга, який особисто супроводжував вантаж, наголосив, що їхня країна допомагає Україні з перших днів війни: «Ми продовжимо й надалі підтримувати Україну, адже зараз це вкрай необхідно. Вантажівки сьогодні повністю розвантажать та доправлять допомогу в ті населені пункти країни, які цього найбільше потребують».

Пан Томаш мав можливість ознайомитися з роботою гуманітарного хабу, де щодня сортують гуманітарний вантаж, та зауважив, що тамтешні працівники виконали дійсно велику роботу.

Голова Закарпатської ОВА Віктор Микита наголосив, що така підтримка з боку Угорщини має важливу роль, адже країна-сусід пітримує не тільки гуманітарною допомогою, а ще й морально та емоційно.

«Я щиро вдячний нашим партнерам та всім європейським країнам, які відгукнулися на прохання допомоги. Наше завдання на Закарпатті – контролювати ситуацію, аби запобігти негативним явищам на території краю, щоб ми могли вчасно доправляти гуманітарну допомогу до тих міст, де зараз ідуть найбільш запеклі бої. Наразі це наше першочергове завдання», – додав голова ОВА.

Йосип Борто, заступник голови Товариства угорської культури Закарпаття (ГО «ТУКЗ – КМКС»), яке вже понад три десятиліття активно підтримує угорську громаду краю та бере безпосередню участь у безлічі благодійних проєктів, теж був присутній під час передачі гуманітарного вантажу. Пан Йосип зауважив, що така значна допомога з боку Угорщини обіцяє бути не останньою, а наш «острівець миру» – Закарпаття, має й надалі робити все, аби підтримати вимушених переселенців, яких за останні 12 днів прибуло в область понад 100 тисяч.

«У цій роботі активну позицію займають і місцеві осередки нашої організації, які працюють задля того, аби жоден з вимушених переселенців не залишився без даху над головою, гарячого обіду та необхідних речей», – зазначив Йосип Борто.

Цікаво, що гуманітарну допомогу до Закарпаття активно доправляють не тільки уряди та дипломати, а й прості громадяни, які своїми силами збирають необхідні речі та продукти по всій Європі.

Так, майже за тиждень закарпатський гуманітарний хаб на заводі «Єврокар» відсортував та відправив в інші регіони країни понад 1600 тонн вантажів. Про це йдеться на сайті Закарпатської ОВА.

Як повідомила начальниця управління регіонального розвитку ОВА Юлія Плиска, осередок працює цілодобово. Волонтери та працівники чергуються тут позмінно, аби забезпечити безперебійний процес.

«Ми отримуємо вантажі, сортуємо їх та відправляємо відповідно до потреб у гарячі точки країни. Ідеться про речі першої необхідності: засоби гігієни, продукти харчування, зокрема й дитячі, напої, одяг, рушники, подушки, матраци, електроприлади тощо», – зауважила Юлія Плиска.

За її словами, окремо на базі хабу розфасовують і медикаменти, які транспортують військовослужбовцям, у лікарні та мирному населенню.

«Велика подяка волонтерам, які на альтруїстичних засадах виконують колосальну роботу. Усе це для того, аби життя тих, хто зараз у скрутному становищі через війну, стало хоч трохи комфортнішим», – наголосила начальниця управління регіонального розвитку Закарпатської ОВА.

Перший гуманітарний вантаж Закарпатська область отримала вже 25 лютого. До краю прибуло 35 тонн необхідних речей: ліжка, матраци, одяг, взуття, намети, стільці, столи та інше від благодійних фондів з Європейського Союзу. Тоді ж керівництво краю направило запит партнерам в Угорщину, Румунію, Словаччину, Чехію тощо на постачання необхідної допомоги для організації розміщення, проживання та харчування з розрахунку на 40 тисяч осіб.

Так, уже в перші дні російської агресії Угорщина передала Закарпаттю 100 тонн палива та 23 тонни продуктів харчування. Через кілька днів знову доправила гуманітарний вантаж – 14 автобусів із продуктами харчування та медикаментами.

Нещодавно Австрія також передала в область дві вантажівки гуманітарної допомоги, яку невідкладно відправлять у ті регіони України, де зараз найважча ситуація. Крім того, на Закарпаття прибула допомога з Ізраїлю, Чехії та української громади Мюнхена.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах