122732
16:59 28.122021

Товариство угорських митців Закарпаття відкрило в Ужгороді традиційну зимову виставку

Життя 2978

Товариство угорських митців Закарпаття образотворчого та прикладного мистецтва ім. Імре Ревеса традиційно організувало підсумкову виставку «Зимовий вернісаж», урочисте відкриття якої відбулося в обласному центрі 22 грудня в стінах Закарпатського обласного художнього музею ім. Йосипа Бокшая. Під час заходу відбулося і вручення Премій ім. Імре Ревеса.

Після представлення гостей – Генерального консула Угорщини у м. Ужгород Йожефа Бачкаі, заступника голови Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС), депутата облради Йосипа Борто, заступниці голови Закарпатської обласної ради Андріани Сушко, директора обласного художнього музею Франциска Ерфана – перейшли до вручення Премій ім. Імре Ревеса.

Премію у 2015 році заснували Генеральне консульство Угорщини у місті Ужгороді, Товариство угорської культури Закарпаття (КМКС) та Товариство угорських митців Закарпаття ім. Імре Ревеса. За підтримки засновників цього року вже всьоме відзначили митців та осіб, які значною мірою розвивають нашу культуру та підтримують роботу товариства. Премію ім. І. Ревеса і в 2021 році одержали двоє людей – меценат, який підтримує митців, і художник із видатною творчою діяльністю.

Один із них – художник, архітектор Степан Шолтес, який є почесним членом Товариства угорських митців Закарпаття ім. Імре Ревеса з 2016 року. Митець народився 26 травня 1944 року в Ужгороді. Його батько, Золтан Шолтес, був греко-католицьким священником та художником, мати, Шарлота Мейгеш – учителькою початкових класів. Степан Шолтес у 1961 році вступив на факультет архітектури Київського державного художнього інституту, який закінчив у 1967 році з відзнакою. З 1969 року до пенсії працював у закарпатському Художньому фонді на посаді архітектора та очільника. З 1969 року — член Національної спілки архітекторів України. У 2006 році отримав звання «Заслужений художник України». Мав персональні виставки в Ужгороді, Угорщині, США, Франції. Учасник багатьох спільних виставок в Ужгороді, Києві, Іршаві, Кошице, Берегові та Будапешті.

Степан Шолтес у своїх спогадах зазначав, що його дитинство було просякнуте запахом фарби; оскільки поруч із батьком він опинився в товаристві, члени якого були засновниками та творцями Закарпатської школи живопису. «Стоячи поруч із батьком і його палітрою, я пізнавав прекрасне, світ, денне світло, кольори та природу. Все це є в природі, звідки я черпаю натхнення. Природа надає тему, яку я приношу із собою в майстерню та виставкові зали, яку я «ставлю» на свої полотна, стенди та стіни, щоб показати й іншим, наскільки все те, що я бачив, що показує природа: Карпати, Бескиди, Татри – моя батьківщина, мій дім, до якого я належу».

Друга нагороджена – Олена Приходько, завідувачка експозиційним відділом Закарпатського обласного художнього музею ім. Йосипа Бокшая. Вона народилася в Ужгороді, вищу освіту здобула на кафедрі романо-германської філології, де навчалася протягом 1965–71 років. Із 1973 до 1981 вивчала історію мистецтв у Київському національному університеті. Працює в обласному музеї з 1972 року, з 1975 очолює експозиційний відділ. Протягом багатьох років входить до складу професійної комісії з оцінки та валідації художніх творів при музеї. Лауреат обласної премії ім. Йосипа Бокшая та Адальберта Ерделі в галузі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва в номінації «Мистецтвознавча праця» – 2000, 2004 та 2013 років. Із часу заснування Товариства угорських митців Закарпаття ім. Імре Ревеса бере активну участь в його заходах та сприяє його професійній роботі.

Нагороду, яка містить бронзову медаль, створену за ескізом художника Франциска Ерфана, грамоту та одноразову символічну грошову премію вручили Йожеф Бачкаі, Йосип Борто та Агнеш Кулін, голова Товариства угорських митців Закарпаття ім. Імре Ревеса.

У вітальній промові Йожеф Бачкаі наголосив, що відкриття виставки та оцінка й нагородження закарпатських угорських митців – це завжди гарне і благородне завдання, велика честь.

– Кожна така подія несе важливе повідомлення про те, що боротьба за плекання угорської культури та традицій не є марною.

– Як Генеральний консул Угорщини, сподіваюся, що в 2022 році ми дамо новий імпульс співпраці наших країн, і українсько-угорські відносини будуть рухатися у сприятливому напрямку. Вірю, що відкритий діалог і спільна воля дозволять вирішити суперечки між двома країнами, і таким чином ми зможемо сприяти розвитку та процвітанню української й угорської громад, які проживають на Закарпатті, – наголосив дипломат, зазначивши, що більш ніж 30-річна діяльність Товариства угорських митців Закарпаття ім. Імре Ревеса та його роль у культурному житті Закарпаття також сприяють налагодженню успішної угорсько-української дружньої співпраці.

Цього року Товариство угорських митців Закарпаття ім. Імре Ревеса вже втретє оголосило конкурс на стипендію серед закарпатських та митців закарпатського походження – майстрів образотворчого й прикладного мистецтва, котрим до жовтня не виповнилося 30-ти років. У 2021 році переможцем став художник Шандор Мочар із села Запсонь, випускник Фахового коледжу мистецтв ім. Адальберта Ерделі, студент Закарпатської Академії мистецтв. «Я переважно малюю в реалістичному стилі, найбільше полюбляю фігуративні картини, а серед жанрових картин почуваюся як удома», – каже про себе молодий митець.

Після представлення молодого художника Агнеш Кулін та минулорічний переможець із села Пийтерфолво Чаба Куташі вручили йому грамоту та подарунок.

Після церемонії нагородження очільниця Товариства угорських митців Закарпаття ім. Імре Ревеса Агнеш Кулін підбила підсумки роботи організації за рік. Зокрема, розповіла про труднощі, спричинені епідемією коронавірусу, про цьогорічні виставки та заходи, реалізовані протягом року ініціативи. Також подякувала угорським та закарпатським організаціям і установам за постійну підтримку.

Виставка «Зимовий вернісаж» триватиме в Закарпатському обласному художньому музеї протягом місяця, до 22 січня. Серед експонованих творів – роботи вже активних, а також нових членів товариства, та робота «Сім’я» запрошеного гостя Петра Матла. Роботи митців виставлені у чотирьох тематичних залах: у першій – картини про чотири пори року, виконані в традиціях закарпатської школи живопису, у другій – абстрактні, у третій – психоделічні, дещо меланхолічні картини, в четвертій – графічні та декоративні, різні ілюстрації, а також скульптури Ендре Гіді та Ендре Гіді молодшого, які, як продовження проєкту, започаткованого торік, зображують емблему Товариства угорських митців Закарпаття ім. Імре Ревеса в різних аспектах.

Вікторія Рего/Rehó Viktória/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах