120902
13:22 13.112021

На Закарпатті відкрито сезон калини – дієвого помічника при застудах

Життя 10070

Калина – символ України. Народ шанує її за пишну вроду та цілющі властивості. Калина оспівана в піснях, майстри красного письма присвятили їй свої твори. Кетяги з давен-давен використовують в обрядах, особливо у весільному. Не було в народній медицині кращих ліків від застуди, ніж калиновий чай.

Її заготовляють з першими заморозками і паралельно із початком сезону застуд. Біля хімічного факультету  в Ужгороді пучок червоних ягід можна купити за десятку. Продають їх пенсіонерки, аби заробити бодай якусь копійку.

72-річна Марія торгує калиною, яблуками, горіхами. Свій крам розклала на перевернутий догори дном картонний ящик.

– Пенсію отримую мінімальну, проживаю сама. Ледве зводжу кінці з кінцями, бо пенсія йде на комуналку, на ліки. У саду маю плодові дерева, частину врожаю хосную, а частину продаю. Маю три кущі калини, які посадила 30 років тому. Перші кетяги зірвала ще місяць тому, сформувала в пучечки, за день могла продати 5-6, а тепер більше – 20-25. Так, плоди треба збирати після перших заморозків, тоді ягоди м’які, смачніші, пропадає терпкість та гіркота. За тиждень-два зберу всі ягоди, засиплю цукром і поставлю в холодильник. Для мене ліпшого чаю, як калиновий, нема, – зізнається жінка.

До нашої розмови приєднується літній чоловік в окулярах з чорною оправою. – Правду кажете: у калині багато вітамінів, тому вона помічна для зміцнення імунітету, теплий калиновий чай добре пити у холодну пору. Хтось біжить до аптеки за ліками, а ми з дружиною чаюємо і так лікуємось від застуди. «Ягідний доктор» шануємо, але не зловживаємо, бо він знижує тиск, – каже чоловік. Купує шість пучків, акуратно складає їх до целофанового пакета. Розраховується і швидко йде на міський автобус.

Чимало моїх знайомих заготовляють калину на зиму: готують компоти, джем, сироп, желе. Найпопулярніший рецепт – ягоди пересипають цукром, скляну банку закривають кришкою і ставлять у холодильник.

 – Починаючи з листопада і аж до квітня всі члени нашої родини: і дорослі, і діти ввечері п’ють ягідний чай: чи-то з калини, чи смородини, шипшини, брусниці. Беремо ложку ягід на горня теплої води. Печиво, хліб з маслом – за бажанням, – про родинні традиції розповіла мені Віра Йосипівна з Мукачева.   

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поблизу кордону зі Словаччиною затримали групу порушників
15:43
У Тячеві відбувся яскравий Парад Миколайчиків та святкові виступи до Дня Святого Миколая
15:32
Іршавська громада прощається із загиблим захисником Андрієм Вашкебою
14:56
У Чопі зафіксували новий випадок сказу: мешканців закликають бути пильними та повідомляти про підозрілих тварин
14:10
У Хусті згоріла надвірна споруда: пожежу помітив водій таксі
14:01
Закарпатський фехтувальник серед призерів всеукраїнських змагань
13:43
В Іршаві вшанували загиблих Захисників на Алеї пам’яті Героїв
12:30
У с. Малі Геївці відкрили Будинок-пам’ятку та музичну студію на честь музиканта Ласло Бовді «CIPŐ»
12:12
Антоній Емере – лідер ФК «Ужгород» за системою «гол+пас»
11:49
Студенти Закарпатського лісотехнічного фахового коледжу знайомились з роботою податкових органів у Хусті
11:30
Всі новини